Almedalen. Köerna kan kortas om kompetensen används rätt

Almedalen. Köerna kan kortas om kompetensen används rätt
Det är mossigt med köer till akuten, anser Vårdförbundet, och skapade köer mitt i Visby under Almedalsaktiviteterna i dag. Foto: Tommy Söderlund

Vårdförbundet vill rikta Almedalsbesökarnas uppmärksamhet mot köerna till landets akutmottagningar. Socialminister Göran Hägglund hamnade ofrivilligt i närheten av en kö, men såg det från den positiva sidan: "Köerna har väl halverats", sa han. Men på akuterna ringlar de vidare.

Med en köaktivitet på stan – en så kallad flash mob – ville Vårdförbundet i dag göra det tydligt för alla förbipasserande att det borde vara mossigt att köa till akuten. ”Köa till akuten eller rätt vård direkt?”, löd ett av budskapen. ”Trött på köer – vår kunskap gör vården mer effektiv”, löd ett annat.

Dagens relik

Vårdförbundare på rad i en lång kö symboliserade dagens relik från morgonens utgrävning: kön till akuten och i olika vårdköer.

– Vi vill visa att det är fel att behöva köa till akuten. Om vår kompetens utnyttjas mer effektivt kan köerna kortas, sa Linda Eklund, ordförande för Vårdförbundets avdelning på Gotland.

Och socialminister Göran Hägglunds kommentar om att köerna har halverats de senaste åren håller hon inte riktigt med om.

– När det gäller akutmottagningarna stämmer det i alla fall inte, sa hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida