Ann fick lägga ned och lockadekvar personalen med bonusresa

Senast vid årsskiftet ska valfrihet finnas i hela landet i primärvården. Men villkoren kommer att variera kraftigt, både för vårdgivare och patient. För distriktssköterskan Ann Johansson som drev ett hemsjukvårdsföretag kom vårdvalet som en kalldusch. Reglerna i Stockholm utesluter den typen av verksamhet. ??

När Hemsjukvården Högalid ab lades ned i våras hade Ann Johansson och hennes kollega drivit företaget i sex år. Ett 30-tal anställda fick ett halvårs uppsägningstid och sades upp till den 8 maj. De som lovade att vara kvar till slutet fick en premie motsvarande tre månadslöner och en resa till Cypern som tack. Alla utom en stannade.?

– Vi ville sköta det snyggt in i det sista och det känns bra att vi kunde göra det, säger Ann.??

I dag har en tredjedel av personalen fått nya jobb, en tredjedel går arbetslösa, någon har gått i pension och några jobbar som uthyrda av bemanningsföretag.

Hur det har gått för de patienter som man tvingades överge vet inte Ann – och hon vill inte veta det heller.?

– Jag tror att det har blivit så stora försämringar så jag mår bättre av att inte veta.??

För egen del vet inte Ann hur framtiden ser ut.?

– Jag är fortfarande arg. Inte så mycket för egen del, men för att hemsjukvården är så misshandlad i Stockholm i dag.?

Vårdfacket har tidigare berättat om Anns dilemma när vårdvalet kom till stan. In i det sista hoppades hon hitta en lösning, men till slut återstod bara nedläggning.?

– Så som vårdvalet är konstruerat fanns det ingen möjlighet för oss att vara kvar. Vi försökte till och med bli underleverantörer till den vårdcentral där alla våra patienter finns, men det fick vi inte.?

Själv fick Ann ett tillfälligt halvtidsjobb i ett projekt om säker läkemedelsanvändning på Centrum för allmänmedicin i Huddinge, en fortbildnings- och forskningsenhet som landstinget driver tillsammans med Karolinska institutet. Anställningen upphör vid årsskiftet, men det finns chans till förlängning. Dessutom har hon börjat studera psykosocial handledning på universitetet.?

– Tillvaron är mycket lugnare nu. Men jag har hellre mycket att göra.?

Kan du tänka dig att starta eget igen??

– Ja, företaget finns kvar, men jag har inga sådana planer just nu. Jag vill jobba med hemsjukvård och äldreomsorg i hemmet, det är min specialitet. Några har frågat mig varför jag inte startar en vårdcentral, men det är inte det jag vill och inte det jag är bra på.?

Vad krävs för att du ska sätta i gång igen??

– Antingen ett maktskifte eller att hemsjukvården kommunaliseras. Jag vet inte vad som är mest sannolikt, men vad som krävs är att hemsjukvården kopplas bort från husläkarsystemet. ???

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida