Arvodesjouren i Lund avskaffad

Arvodesjouren i Lund avskaffad
Arvodesjouren var en dyr lösning, anser både fack och arbetsgivare. Arkivbild: Colourbox

Som mest kunde en sjuksköterska tjäna 80 000 kronor i månaden.

18 september 2014

I vintras rapporterade Vårdfokus om att akuten i Lund tog till en ovanlig lösning för att förbättra den pressade arbetsmiljön: Arvodesjour, en frivillig tjänstgöring för personal utifrån med fasta prislistor, där man kunde tjäna stora pengar.

Ett nattpass på helgen gav till exempel 4 500 kronor och i åtminstone ett fall bekräftade sjukhuset att en sjuksköterska plockat ihop så många arvodespass att månadslönen blev 80 000 kronor.

Nödlösningen fick kritik för att vara dyr och så split i personalgruppen. De fast anställda fick max ta två så kallade arvodespass i månaden.

– De här pengarna fullständigt blöder ut ur akutmottagningens budget, som visar röda siffror månad efter månad. Det har också skapat en väldigt bitter situation för oss som går och tröskar här hela dagarna till ganska ringa pengar, sade Marika Håkansson, sjuksköterska och dåvarande förtroendevald för Vårdförbundet, till Vårdfokus i mars.

Skulle tas bort så snart som möjligt

Ledningen lovade att ta bort arvodesjouren så snart som möjligt och nu är det gjort. Från och med den 1 september finns den inte längre.

Charlotte Evers, förtroendevald för Vårdförbundet, tycker att det är bra.

– Det var en för hög kostnad och personalsituationen måste lösas på lång sikt, säger hon.

Problemen är dock inte lösta ännu och akuten dras fortfarande med vakanta pass. En ljusning är dock i sikte enligt Charlotte Evers, och förhoppningen är att snart ha kunnat rekrytera de sjuksköterskor som behövs.

Hon glädjs åt att man nyligen vann en facklig seger som förhoppningsvis innebär att personalen blir mer villig att stanna kvar. Ett så kallat kvotsystem har införts som innebär att utöver ob–tillägget får man kompensation i tid för varje timme som man arbetar på kvällar, nätter och helger.

– Vi har kämpat länge för detta och det blir en morot både för oss som redan arbetar här och för de som kommer hit, säger Charlotte Evers.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida