äldrevård

Bara de allra sjukaste får plats på äldreboenden

Bara de allra sjukaste får plats på äldreboenden
Tusentals platser har försvunnit samtidigt som de äldre har blivit fler. Arkivbild: Colourbox

Andelen äldre som bor på särskilt boende blir allt mindre. Sedan år 2000 har andelen minskat med en dryg tredjedel. Det är numera bara de allra sjukaste som får plats.

Det visar statistik från kommun- och landstingsdatabasen Kolada som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Konsekvensen blir att det bara är de allra sjukaste som får plats, säger Helle Wijk, docent i omvårdnad vid Göteborgs universitet till Nyhetsbyrån Siren.

År 2000 bodde i snitt 21 procent av befolkningen över 80 år på någon typ av boende. År 2015 hade andelen sjunkit till 13 procent.

– Tusentals platser har försvunnit de senaste åren samtidigt som antalet äldre har ökat, säger Helle Wijk som forskar på vårdmiljöns betydelse för hälsa och välbefinnande.

I nästan alla kommuner har andelen minskat. Allra lägst är den nu i Gullspång, Boxholm och Malå. Högst är andelen i Ljusnarsberg, Överkalix och Arjeplog.

– Det finns en ambition i Sverige att låta äldre bo kvar hemma. Det är bra så länge de vill. Men när de inte orkar längre och vill ha en plats då är den situation som nu råder inte bra längre. Äldre har inte bara behov av att få vård och omsorg utan av mänsklig kontakt och av att finnas i ett sammanhang. Då behövs det fler boenden som kan uppfylla de här olika behoven och inte bara plats för de allra sjukaste, säger Helle Wijk till Nyhetsbyrån Siren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida