Barn fick hepatit C-smittat blod

Vid en hjärtoperation på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg fick ett litet barn blod från en blodgivare som bar på hepatit C.

5 oktober 2012

När Sahlgrenska universitetssjukhuset upptäckte att en person som bar på hepatit C-smitta hade donerat blod var det redan för sent. Ett litet barn som hjärtopererades på barnsjukhuset hade hunnit få blodtransfusion med det smittade blodet och bär nu på smittan.

– Det är ytterst olyckligt och beklagligt. En tragedi för barnet och dess föräldrar, säger Mats Tullberg, chefläkare och medicinskt ansvarig för Sahlgrenska universitetssjukhuset till Göteborgs-Posten.

Han anser ändå att det inte finns någon anledning för andra patienter att vara oroliga och uppger att det inte finns några fler patienter som drabbats.

– Risken att råka ut för detta är så oerhört liten. Man kan känna sig trygg på sjukhuset. Senast någon fick hepatit C-smitta genom blodtransfusion på ett sjukhus i Sverige var år 2000. Sedan dess har det gjorts 7,2 miljoner blodtransfusioner. Dessförinnan var det 1993 som det förekom en hepatit C-smitta.

Enligt GP ska sjukhuset nu göra en intern utredning och en lex Maria-anmälan för att få klarhet i hur det här kunde hända och om man kan förbättra rutinerna för att det inte ska kunna ske i framtiden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida