Barnmorskor kräver större löneskillnad

Barnmorskor kräver större löneskillnad
Barnmorskorna i Jönköping vill att vidareutbildning ska löna sig bättre. Foto: Colourbox

Skillnaden i lön mellan en grundutbildad och en specialistutbildad sjuksköterska är alldeles för liten. Det påpekar nära hundra barnmorskor i Jönköping i ett protestbrev till arbetsgivaren.

22 januari 2011

I onsdags, i en intervju med TV4, slog moderaternas Peranders Johansson fast att vidareutbildning ska löna sig. Detta efter att nästan hundra  barnmorskor skrivit på ett protestbrev mot den dåliga löneutvecklingen för specialistutbildade sjuksköterskor.

Thomas Johansson, ordförande för Vårdförbundet i Jönköping, antyder att det är den politiska viljan som saknas.

Marginella löneskillnader

– När man tittar på en sammanställning av lönerna i länet visar det sig att skillnaden i lönepåslag mellan grundutbildade och specialistutbildade sjuksköterskor är marginell. Icke-specialister har fått totalt 9,35 procents löneökning i det senaste avtalet, nästan lika mycket som specialisternas 10,08 procent, säger Thomas Johansson till Vårdfokus.se

I kronor räknat ligger snittlönen för en sjuksköterska på ungefär 25 500 kronor i månaden, medan de specialistutbildade snittar in på omkring 28 200.

– Skillnaden i medellön mellan de olika grupperna är mindre än 3 000 kronor. Vi anser att den bör vara minst 5 000.  När en läkare blir specialist går hon eller han upp i lön betydligt mer än så, plus att läkaren har lön under specialiseringen, säger Thomas Johansson.

Måste in i budget

Men man har ju satsat mer på specialistsjuksköterskor. Varför räcker inte det?

– Det går framåt, men för långsamt. Om man ska nå vårt mål kan man inte gå via den vanliga lönerevisionen. Man måste avsätta pengar i budget till det. I dag får en sjuksköterska som är klar med sin vidareutbildning 2 000 kronor i lönepåslag. Det borde vara 5 000 kronor direkt, säger Thomas Johansson.

– Det är inte någon större andel av våra medlemmar som är specialister så det är inga jättesummor vi talar om. Dessutom har de haft specialistsjuksköterskor till underpris i många år nu.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida