ranking

Bästa universitetssjukhuset finns i Umeå

Bästa universitetssjukhuset finns i Umeå
Norrlands universitetssjukhus i Umeå får gott betyg för bland annat tillgänglighet och god cancervård. Foto: Jan Alfredsson/Västerbottens läns landsting

Norrlands universitetssjukhus tar hem förstaplatsen i Dagens Medicins årliga ranking. Bland de mindre sjukhusen bedöms privata S:t Görans i Stockholm vara bäst.

Rankingen görs av Dagens Medicins redaktion utifrån medicinsk kvalitet där siffrorna hämtas från nationella kvalitetsregister. Men man tittar även på tillgänglighet, hygien, patientenkäter, trycksår, överbeläggningar och ekonomi.

Universitetssjukhusen i Umeå och Linköping har de senaste åren turats om att inta förstaplatsen bland de stora sjukhusen. En god cancervård bidrar till att ge Umeå topplaceringen för 2017.

Sjukhuset i Västervik placerar sig för andra året i rad på första plats i rankingen av mellanstora sjukhus. Korta väntetider på akuten och en hög medelnivå inom alla områden bidrar till det goda resultatet.

Korta väntetider bidrar också starkt till att S:t Görans sjukhus för första gången klättrar upp till första plats i klassen mindre sjukhus. De ligger också i topp när det gäller att undvika överbeläggningar och utlokaliseringar.

Här är topp tre i de olika kategorierna:

Bästa universitetssjukhus:
1. Norrlands universitetssjukhus
2. Universitetssjukhuset i Linköping
3. Karolinska universitetssjukhuset

Bästa mellanstora sjukhus:
1. Västerviks sjukhus
2. Danderyds sjukhus
3. Västmanlands sjukhus, Västerås

Bästa mindre sjukhus:
1. Capio S:t Görans sjukhus
2. Norrtälje sjukhus
3. Oskarshamns sjukhus

Hela rankinglistorna hittar du hos Dagens Medicin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida