Besluten tas runt bordet
Ett fridfullt lugn råder på förlossningsavdelningen i Linköping när Vårdfokus stiger in, men det visar sig vara en chimär. Innanför dörrarna döljer sig födande kvinnor och deras partners; flera barn kommer att födas under dagen. ?
Runt det stora bordet i konferensrummet pågår den obstetriska morgonronden, ett av flera lyckade resultat av nödvändiga förändringar. Där träffas alla som kan, barnmorskor, undersköterskor och läkare varje morgon.
Så var det inte för tio år sedan, då gnisslade det på universitetssjukhusets förlossningsavdelning. Kommunikationen kolleger emellan fungerade inte, tolkningen av fosterövervakning brast emellanåt och kejsarsnitten var för många. ?
— När vi gjorde händelseanalyser och såg bristerna, insåg vi att vi måste arbeta på ett annat sätt, säger barnmorskan och vårdutvecklaren Marie Nelson. ?
Nu jobbar alla med att granska bristerna och hitta det som går att göra bättre. Resultatet har inte låtit vänta på sig. 2006 hade enheten en kejsarsnittsfrekvens på nästan 20 procent av förlossningarna, nu är målet mindre än femton procent och dit har de nått med råge: 10,1 procent till och med april i år.??
Grunden är att alla arbetar mot samma mål: en så bra och säker vaginal förlossning som möjligt, som paret är nöjt med, konstaterar Marie Blomberg, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på förlossningen. För att det ska fungera är teamsamarbete barnmorska och läkare emellan nödvändigt, något de har nu. ??
Strukturen i arbetet behövde förändras så att barnmorska och undersköterska kan vara hos de födande när det behövs. Hela tiden om paret så vill, så kallad one-to-one care.?
— Det är viktigt att kvinnan får det stöd hon behöver. Som förlösande barnmorska ska man kunna fokusera på henne och inte behöva svara i telefonen, det är koordinatorns uppgift, säger Marie Nelson.??
Koordinatorns uppdrag är en annan av delarna i det nya arbetssättet. Det är också den dagliga morgonronden. Där förs resonemang som ska ge kunskap, leda till samsyn och välgrundade beslut. I dag väntas en kvinna med von Willebrands sjukdom, en ärftlig form av blödningsbenägenhet, komma in. Barnmorskestudenten Madicken Berggren Fungbrant, som går termin ett och nu gör sin första verksamhetsförlagda utbildning, får chansen att utveckla sina kunskaper. ?
Hon är påläst och berättar vad sjukdomen innebär, vad hon och teamet behöver tänka på och hur de ska förbereda sig. Viktigt är att ge Cyklokapron inför förlossningen eftersom trombocyterna inte bildar koagel som de ska. Ett jätteroligt ”läxförhör”, tycker Madicken Berggren Fungbrant.
??Nästa ärende handlar om en kvinna som har kommit in under natten. Teamet tittar på ctg-övervakningen när en av barnmorskorna plötsligt ser en avtagande hjärtfrekvens hos barnet som varar lite för länge. Är den inom ramen för vad som är normalt? Kvinnan har fortfarande tio minuter mellan värkarna och skulle kunna åka hem, men bör hon göra det?
?Alla deltar i diskussionen och de enas om att ta ett nytt ctg. ?Resonemangen är öppna, alla kan göra sin röst hörd, vilket är centralt i teamets arbetssätt. Långt ifrån ”fråga doktorn som sedan bestämmer”. ?
Den barnmorska som är koordinator för dagen har inga egna förlossningar. Hennes uppdrag är bland annat att svara i telefonen och ge råd. På det sättet möter blivande föräldrar samma barnmorska varje gång de ringer under ett arbetspass. En trygghet både när det gäller den personliga kontakten och för barnmorskan som kan följa upp vad som har hänt sedan förra samtalet. ??
Sedan tidig morgon har dagens koordinator Birgitta Nilsson, barnmorska i 33 år, haft telefonkontakt med föräldrar om värkar som är i gång, men där det fortfarande är långt kvar till förlossning. Det blir rådgivning och tips om bad som kan lindra ett tag till. Lite längre fram på förmiddagen har värkarna ökat hos en av kvinnorna, det trycker på och Birgitta Nilsson hälsar föräldrarna välkomna till förlossningen.?
— Som koordinator pratar jag med dem flera gånger och vet hur långt gången förlossningsprocessen är. Det är en trygghet både för dem och för mig. ?
Hon har också en nyckelfunktion som arbetsledare på golvet. Mammornas och barnens säkerhet och att stödja kollegerna i svåra situationer är centralt i uppdraget. Hon tar emot alla telefonsamtal, gör riskbedömningar och ser till att varje kvinna får en barnmorska som har den kompetens som krävs för just henne. ??
Eftersom en bred kompetens är nödvändig på varje arbetspass är schemaläggningen en utmaning. Ambitionen är att fördela barnmorskorna så att det finns en lämplig mix av erfarenhet och handledarförmåga på varje pass.?
— En nyutbildad barnmorska klarar en frisk födande med normal förlossning jättebra, men där man kan vänta sig en komplicerad förlossning behövs en barnmorska med erfarenhet, säger vårdenhetschef Lotta Tydén.
Fakta
- Bemanning:
Drygt 65 barnmorskor växlar mellan förlossning och bb, av dessa arbetar några också i mödravård och med ultraljud.
Stöd i jobbet:
- riskbedömning enligt "trafikljus": grönt-gult-rött
- klassificering av ctg
- Dr C Bravado, en minnesremsa för ctg-tolkning
- SBAR: situation, bakgrund, aktuellt tillstånd och rekommendation, används vid rond och rapport.