Blivande sjuksköterskor ratar Södersjukhuset

Blivande sjuksköterskor ratar Södersjukhuset
Hanna Rönnell, förtroendevald för Vårdförbundet, anser att det är en kortsiktig personalpolitik att erbjuda sommarbonusar till personalen på Södersjukhuset.

Flertalet av de sjuksköterskestudenter som i sommar tar examen tycker att ingångslönerna är för låga på Södersjukhuset i Stockholm. De har inte blivit mer sugna på att söka efter sjukhusets annonsering efter "tv-seriesnygga" sjuksköterskor. För att klara sommarbemanningen erbjuds nu de som redan arbetar på sjukhuset och som väljer att skjuta på sin semester en extra bonus på 20  000 kronor.

21 februari 2012

Härom veckan blev de förtroendevalda på Södersjukhuset, Sös, kallade till ett möte för att diskutera hur sommarbemanningen ska lösas inom verksamhetsområdet internmedicin. Personalavdelningen konstaterade att det blir svårt att få in tillräckligt många vikarier för att lösa semestrarna och vill därför gå ut med ett erbjudande om ekonomiskt kompensation för de som kan tänka sig att flytta sin semester.

Hanna Rönnell, förtroendevald på sektion Södersjukhuset, berättar att Vårdförbundet tidigt sade nej till förslaget.

– Dels för att verksamheten är slitsam och personalen är i stort behov av semester, dels för att det är för tidigt att säga att det inte finns vikarier tillgängliga. Och då tycker inte vi det är aktuellt att förhandla bort vår lagliga rätt till semester.

Erbjuds 20 000

Men arbetsgivaren verkar ha beslutat att gå ut med bonuserbjudandet, trots Vårdförbundets kritik. I slutet av förra veckan fick Hanna Rönnell nämligen höra att några avdelningschefer informerat personalen om möjligheten till sommarbonus. De ska ha erbjudits 20 000 kronor i ersättning för att skjuta på semestern till efter den 16 augusti.

Än så länge rör beslutet bara verksamhetsområdet internmedicin. Där har 9 vikarier anställts och det behövs ytterligare 27 stycken. Men enligt personalchefen behövs det minst 120 vikarier under sommaren. Hittills har bara ett hundratal personer sökt dessa vikariat. Av dessa är det bara 35-40 som anställts.

Studentaktionen sätter spår

Att så få sökt sig till Sös beror enlig Hanna Rönnell på studentaktionen Våga vägra under 24 000. Sös har skapat sig ett dåligt rykte bland de blivande sjuksköterskorna, vilket bekräftas av Ulrika Blumfelds, som är talesperson för studentgruppen.

– Vi söker inte ens tjänster där längre, för de är så otrevliga. De ringer upp och frågar flera av oss studenter i Stockholm efter löneanspråk. Om det ligger för högt så säger de att man inte är aktuell för jobbet. Det tycks inte ha någon som helst betydelse om vi är lämpliga för jobbet, säger hon.

Mer långsiktighet

Som Vårdfokus berättade i går söker Södersjukhuset  sommarvikarier som är ”tv-seriesnygga” eller ”söderhipsters” och som dessutom har humor. Det har ytterligare sänkt förtroendet för arbetsgivaren menar Hanna Rönnell. De som kräver höjda ingångslöner gör det i övertygelse om att de är värda det, för att de är kompetenta och professionella.

– Man måste få en chans att komma på en intervju och bevisa detta. Jag och majoriteten av mina kolleger tycker att studenterna är värda högre löner. På sikt måste givetvis alla andra löner justeras. Men det är mer långsiktigt än att som arbetsgivaren gör nu, betala extra pengar för att köra slut på befintlig personal, säger Hanna Rönnell.

Höjda ingångslöner omöjligt

Christine Schou Engius, personalchef på Sös, säger att det ännu inte har fattats något beslut om bonusar. Om det förekommer sådana erbjudanden så är det beslut som har tagits på individnivå i verksamheterna. Samtidigt säger hon att det skulle vara positivt både för de anställda och verksamheten om det blev större utspridning av semestern. Som det är nu tvingas många ta ledigt under den tid av året då vissa avdelningar stängs.

Att blivande sjuksköterskor väljer bort Sös är ingenting hon känner till.

– Vi kan inte ge en nyutbildad och oerfaren medarbetare en högre ingångslön, vi har inte en sådan lönestruktur. Men jag hoppas verkligen inte att man blir dåligt bemött eller att vi har ett dåligt rykte. Den som känner sig dåligt bemött får gärna kontakta mig, säger hon.

Enligt de förtroendevalda är bonusen på 20 000 kronor, är det inte möjligt att höja ingångslönerna i stället?

– Det kanske man kan tycka, men det är nog så att man inte bedömer det som rimligt i verksamheten.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida