Brist på sjuksköterskor tvingar larmcentral till tillfälliga stängningar

Brist på sjuksköterskor tvingar larmcentral till tillfälliga stängningar
Sjukvårdens larmcentral dirigerar över 50 ambulanser och hanterar 95 000 uppdrag per år inom Sörmlands, Västmanlands, Uppsala län samt region Gotland. Arkivbild: Anders Olsson

Sjuksköterskebrist gör att Sjukvårdens larmcentral, som sköter ambulansdirigeringen i Västmanland, Sörmland, Uppsala och Gotland, inte klarar att hålla alla sina tre kontor öppna dygnet runt.

18 september 2012

Sjukvårdens larmcentral, som drivs av det privata företaget Medhelp, har tre kontor. Det i Uppsala är alltid öppet dygnet runt, men i somras var antingen kontoret i Eskilstuna eller Västerås stängt vid sammanlagt ett tiotal tillfällen, och nu i september vid sammanlagt 18 tillfällen, rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att det saknas sjuksköterskor. Medhelp har vid flera tillfällen gått ut med annonser för att rekrytera personal. Nu senast i slutet av augusti. Men det verkar gå trögt och företaget vet inte när det finns tillräckligt med personal för att hålla alla tre kontoren öppna dygnet runt, varje dag.

– Förhoppningen är att det kommer att ske under hösten. Det är rätt så svårrekryterat i dagsläget att få sjuksköterskor, säger verksamhetschef Charlotte Björkman till Sveriges Radio.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida