Carema tillbakavisar kritik mot kostnadsjakt

Carema tillbakavisar kritik mot kostnadsjakt
Enligt företaget är Caremaspelet ett värderingsspel och en vedertagen metod för att arbeta med värdegrundsarbete.

Syftet med spelet är att stimulera till diskussion om hur man vill ha det på sin arbetsplats. Därför är en del påståenden lite drastiskt formulerade. Så förklarar Carema Care tanken bakom det omdiskuterade spelet. Företaget tillbakavisar också uppgifter om att man sparat på måltider och förbrukningsvaror. UPPDATERAD 16:30

22 december 2011

Vårdfokus har tidigare berättat om Caremaspelet och hur medarbetare i företaget uppfattat det som en indoktrinering till att spara och jaga kostnader.

Men företaget säger att det är ett värderingsspel och en vedertagen metod för att arbeta med värdegrundsarbete.

– Målet med spelet är att få medarbetarna involverade i hur man vill ha det på den lokala arbetsplatsen, hur man kan förbättra ytterligare för de boende och vad man behöver göra för att nå dit, säger Margareta Sööder, HR-chef på Carema Care.

Tanken är att medarbetarna i diskussionsgrupper ska ta ställning till en rad påhittade frågor eller påståenden. Att en del påståenden är lite drastiskt formulerade är enligt Carema avsiktligt för att stimulera diskussioner.

Carema Care har också valt att lägga ut hela spelet med alla frågor på nätet (se länk uppe till höger).

Carema tillbakavisar också uppgifter i DN om att man skulle ha sparat in på måltider på ett äldreboende i Järfälla.

Under 2011 har det aldrig beställts färre måltider än det finns boende på Kastanjen. Därtill finns det alltid en reserv av extraportioner, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Kerstin Stålskog, chef för äldreomsorgen på Carema säger att det inte heller finns några begränsningar inom företaget när det gäller hur mycket förbrukningsmaterial man får använda.

– Det som behövs för att utföra vårt uppdrag att ge våra boende vård och omsorg ska alltid finnas. Det finns inga begränsningar på detta område. Behovet styr. Det gäller allt från mat till inkontinensskydd och medicinkoppar, säger Kerstin Stålskog.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida