Caremas ägare diskuterade kvalitet med Vårdförbundet

Caremas ägare diskuterade kvalitet med Vårdförbundet

Vårdförbundets ordförande vill se en kvalitetshöjning inom vården. Foto: Ulf Huett

Jag tror de är oroliga nu — och det ska de vara. Det är inte okej att plocka ut sådana vinster som de har gjort. Det säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro efter ett möte med företrädare för de två riskkapitalbolag som äger Carema.

– Egentligen vet jag inte varför de ville träffa mig, men jag passade på att berätta om hur vi ser på äldrevården och vilka frågor som är viktiga för oss, säger Sineva Ribeiro.

Det var de två riskkapitalbolagen Triton och KKR som hade bett om mötet med Vårdförbundets ordförande.

Vill utveckla kvalitet

– Vi tycker det är viktigt att i en sådan här situation verkligen fånga upp alla idéer om hur vi kan utveckla Carema och företagets kvalitet, säger Magnus Lindquist från Triton.

Han hävdar att deras fokus är att leverera kvalitet, att ha en verksamhet som folk söker sig till. Varför ska man då tjäna pengar på äldrevården?

– Om man kan göra det smartare och kanske bättre än andra och det blir pengar över, då finns det möjligheter att tjäna pengar och det är en bra drivkraft för alla ägare, men man ska inte låta pengar gå före kvaliteten, svarar Magnus Lindquist.

Behövs mer kunskap

Sineva Ribeiro ville framför allt förmedla att det behövs mer kunskap i äldrevården, att det är för få specialistutbildade sjuksköterskor och att många av de vanliga problem som finns med trycksår och viktminskning är helt onödiga om de som vårdar har rätt kunskap. Hon menar att om Carema ska kunna vända sitt rykte behöver de en affärsideologi som inte bara bygger på pengar, utan som bygger på kunskaper.

– Med de behov som finns inom äldrevården ser vi förstås helst att de pengar man kan tjäna på att effektivisera går tillbaka till verksamheten.

Debatt om riskkapitalbolagen

Caremaskandalen har lett till en intensiv debatt om riskkapitalbolag verkligen är lämpliga som ägare av vårdföretag.

Regeringen ser över hur man ska kunna begränsa riskkapitalbolagens skatteflykt, eftersom de genom avancerad skatteplanering undviker att betala skatt i Sverige.

Socialdemokraterna anser att det generellt är fel med riskkapitalbolag med vinstmaximering som främsta drivkraft i den skatte­finansierade äldreomsorgen och pekar på Nederländerna som ett föregångsland. Där får sjukhus ­inte ­drivas i organisations­former som ­syftar till vinst.

Pengar för att utveckla vården

Men i debatten höjs också röster till riskkapitalbolagens försvar. De pengar som riskkapitalisterna satsar behövs för att utveckla vården och omsorgen, menar man.

På Brännpunkt i Svenska dagbladet skriver två ekonomer och forskare i dag att ”utan kapitaltillskott och nya idéer kommer tjänsterna inte att utvecklas oavsett hur många nya personer som anställs.”

Riskkapitalbolagen tillför kapital och kunskap till företag som är i behov av det och kan jobba mer långsiktigt eftersom de inte publicerar kvartalsrapporter, hävdar de två forskarna Henrik Jordahl och Joacim Tåg.

”Att riskkapitalbolagen efter en tid säljer de företag man jobbat med motverkar frestelsen att göra kortsiktiga vinster på kvalitetens bekostnad”, skriver de på Brännpunkt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida