Debatt: LO vill begränsa vårdvinster men tillåta undantag

Debatt: LO vill begränsa vårdvinster men tillåta undantag
LO vill begränsa vinsterna i vården bland annat genom lokal politisk styrning och en särskild bolagsform. Arkivbild: Colourbox

LO har nu presenterat sitt förslag för hur vinster i vårdföretag ska begränsas. Samtidigt öppnar man för lokala undantag och Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker att det är ett komplicerat förslag.

Den fackliga paraplyorganisationen LO vill ha en ny bolagsform, Samhällsbolag, för företag inom välfärden. De ska bara få ta ut en vinst på högst 2-3 procent och resten måste återinvesteras i verksamheten.

Krav på bemanning

Vinstbegränsning är ett av flera krav från LO när det gäller vård, skola och omsorg. I en artikel på DN debatt kräver man också:

  • Nya välfärdsinvesteringar. Besparingarna har gått för långt, det behövs mer resurser.
  • Tydliga kvalitetskrav när det gäller bemanning, arbetsvillkor och utbildning.
  • Meddelarskydd och offentlighetsprincip även inom privata välfärdsföretag.
  • Öppna böcker på enhetsnivå för en bättre insyn i företagen.
  • Certifiering för att få tillstånd att bedriva välfärdsverksamhet.

Lokala undantag

Huvudregeln för privata företag inom vård och omsorg är i förslaget alltså att de är icke vinstdrivande eller utförs av samhällsbolag. Samtidigt öppnar LO för undantag och det ska beslutas av politiker lokalt.

Det innebär att privata aktiebolag inom äldreomsorg kan bli tillåtet i en kommun, men inte i en annan. Eller att ett landsting kan säga ja till en vinstdrivande barnmorskemottagning medan ett annat landsting säger nej.

I Sveriges Radio förklarade LO:s vice ordförande Tobias Baudin att de vill ha undantag för att stärka den lokala demokratin och för att politikerna ska tvingas ta ansvar om de beslutar att en verksamhet ska drivas av ett aktiebolag.

Vill ha mångfald

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker att det verkar vara ett komplicerat förslag.

– Vi tror på att vinster ska återinvesteras, men anser också att mångfald är bra inom vården. Det viktigaste är att det ställs tydliga krav på kvalitet.

Hon undrar också vad LO egentligen menar med välfärdsföretag. Är det bara vård, skola och omsorg som ska tvingas in i en ny bolagsform eller gäller det även de företag som utför sophämtning, vägarbete och fastighetsskötsel inom offentlig verksamhet?

”Djupt oroande”

Vårdföretagarna anser att LO:s förslag är ”djupt oroande”. Enligt Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, innebär förslaget ”stopp för både valfriheten och de nyinvesteringar som behövs om vi ska klara behoven av vård och omsorg framöver”.

Kommunalarbetarförbundets ordförande, Annelie Nordström, är en av dem som undertecknat LO:s debattartikel i DN. Hon har tidigare sagt att vinster behövs för att utveckla välfärden och föreslagit att man i stället ska reglera vinstuttagen ”bakvägen” genom att införa regler för bemanning. Men nu har hon alltså ställt sig bakom förslaget om särskilda samhällsbolag där vinstuttagen begränsas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida