”Demokratin skadas av arvodesskandalerna i Sörmland”

I skuggan av landstingets uppmärksammade arvodesaffärer försöker nu Vårdförbundet i Sörmland att rikta uppmärksamheten mot sakfrågorna i vården inför höstens val. ”Demokratin har inte råd med sådana här affärer” säger ordföranden Ulla JordÅ¡n.

Vårdförbundet Södermanland håller den här veckan tre utfrågningar av landstingspolitiker inför valet: Idag utanför sjukhuset i Nyköping, imorgon vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna och på fredag har turen kommit till Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

– Vi ska fokusera på kunskapsfrågorna och kommer att fråga vad politikerna vill göra åt bristen på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor här i länet, berättar Ulla Jordán.

Arvodesdiskussionen skymmer sikten

Hon säger att nu behövs det fokus på de viktiga framtidsfrågorna efter veckor av skandaler kring landstingets ledning.

I fredags avgick det ledande landstingsrådet Jörgen Danielsson (S) sedan det avslöjats att han fått för hög lön under flera år och dessutom varit medveten om att det var fel. Men han är inte ensam, flera politiker har fått för höga arvoden som har gjorts upp i slutna rum och dokument utan underskrifter grävs fram som visar på stora brister och kanske rena olagligheter i hanteringen av landstingets pengar.

Nu ska både landstingets egna revisorer och en extern expert utreda hela arvodeshärvan.

– Det som har hänt är förskräckligt och det värsta är att det skadar förtroendet för demokratin och skapar ett politikerförakt. Jag hoppas att allt nu blir öppet och synligt så att det inte kan hända sådana här saker igen, säger Ulla Jordán.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida