Demonstration mot nedskärningar på Sahlgrenska

Demonstration mot nedskärningar på Sahlgrenska

Ett hundratal personer demonstrerade mot nedskärningarna på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Göteborgs fria tidning

??Trots ihållande regn och blåst gav sig ett hundratal personer ut och demonstrerade i Göteborg när styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset i dag fattade beslut om budgeten för nästa år med stora besparingar. Det blir färre anställda och färre vårdplatser.

25 november 2011

Sahlgrenska universitetssjukhuset ska minska kostnaderna med 250 miljoner under 2012. Det betyder färre anställda, färre vårdplatser och färre besök i öppenvården. Anställningsstopp har införts redan under hösten.

”Sluta spara på vården”

Bakgrunden är att Sahlgrenska har fått minskad beställning på vård från de så kallade beställarorganisationerna. Dessutom har man med sig ett underskott från 2011 till nästa år.

När sjukhusets styrelse samlades för att besluta om budgeten för 2012 möttes de av demonstranterna under banderoller som ”Sluta spara på vården” och ”Sluta skära – vi blöder ihjäl”.

Sjuksköterskan Anahita Apifera är en av dem som står bakom demonstrationen och uppropet mot de planerade nedskärningarna.

– Det är fruktansvärt hur bland annat psykiatrin drabbas av besparingarna, det här är ett slag i ansiktet på psykiskt sjuka människor, säger hon.

Lägger ansvaret på tjänstemän

Anahita Apifera tycker inte att politikerna visade något större intresse för demonstranternas protester.

– De skyllde på att det är tjänstemännens förslag och hade ingenting att komma med. Vi ställde många frågor, men fick inte svar på en enda, säger hon.

Marita Tenggren, som är Vårdförbundets ordförande i Göteborg, har tidigare kritiserat de planerade neddragningarna på Sahlgrenska skarpt.

– Sjukhusdirektören har bestämt sig för att vara duktig och ”hålla nollan” och politikerna rättar sig helt och hållet efter tjänstemännens förslag, trots att det får stora konsekvenser för både patienter och personal, säger hon.

Bättre produktionsplanering

Ansvariga politiker hoppas att färre anställda och färre vårdplatser ändå ska ge lika bra vård.

– Vår strävan är att effektiviseringarna inte ska påverka omfattningen och kvaliteten på vården, säger Kerstin Brunnström, ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse. Ett särskilt fokus kommer att ligga på bättre produktionsplanering för att kunna ge så mycket vård som möjligt med sjukhusets resurser.

Men styrelsen var inte enig. De fyra borgerliga ledamöterna reserverade sig mot budgeten med motiveringen att det finns en påtaglig risk för att Sahlgrenska universitetssjukhuset inte kommer att klara en ekonomi i balans.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida