Det blev nedläggning av operation på Kalix sjukhus

Det blev nedläggning av operation på Kalix sjukhus
Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten, är bekymrad över Norrbottens landstingsstyrelses beslut att lägga ner operationsverksamheten på Kalix sjukhus.

Operationsverksamheten i Kalix ska läggas ned. Det beslutade landstingsstyrelsen i Norrbotten under onsdagseftermiddagen. Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten, är kritisk. Först skulle en ordentlig analys ha gjorts, anser hon. 

15 februari 2012

Utan någon debatt och utan omröstning klubbade landstingsstyrelsens majoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet igenom en nedläggning av operationsavdelningen på Kalix sjukhus. Moderaterna, Folkpartiet och Sjukvårdspartiet var emot.

Motiveringen var att nedläggningen sparar sju miljoner kronor av skattebetalarnas pengar, en siffra som debatterats den senaste tiden då det blivit känt att Norrbottens landsting samtidigt årligen lägger ut 146 miljoner kronor på hyrpersonal. Oppositionen menar att sju miljoner är en låg summa i sammanhanget.

Personal och patienter berörs

Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten, är bekymrad.

– Politikerna har fattat beslut på dåliga grunder. De har inte gjort någon analys av vilka konsekvenser det här får i ett större perspektiv för länet eller utifrån patientsäkerhetslagstiftningen, säger hon.

Tio sjuksköterskor på Kalix sjukhus berörs direkt av nedläggningen och indirekt personalen på Gällivare och Sunderby sjukhus som  ska ta över de 1 200 operationerna som årligen görs i Kalix, liksom alla de patienter som får längre transportväg.

Ingen ordentlig analys

Enligt Katarina Johansson har inga ordentliga konsekvensanalyser gjorts på vare sig Gällivare eller Kalix sjukhus.

– Landstingspolitikerna har gjort allt i fel ordning. Först fattar de beslut och sedan ska de göra konsekvensanalyser. Det ska ske precis tvärtom, först analysera konsekvenserna och därefter fatta beslut.

Den 23 februari tar Norrbottens landstingsfullmäktige det slutgiltiga beslutet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida