Dorotea. Ockupanterna ger sig inte

Sedan den 1 februari ockuperar Doroteaborna ortens sjukstuga. Tillsammans med personalen protesterar de mot att akutsjukvården efter kontorstid har dragits in. ?

Den som blir akut sjuk efter klockan 17.00 i Dorotea i Västerbottens inland får numera hoppas på ambulanstransport till antingen Vilhelmina eller Åsele, fem mil bort.?

Men Doroteas enda ambulans är ofta ute på uppdrag i Åsele, eftersom Åseles ambulans har dragits in och ersatts av en mindre akutbil. Den som blir sjuk i Dorotea får ta taxi när ambulansen är upptagen.??

Fram till den 31 januari i år fanns en sjukstuga i Dorotea med akutvård och fyra vårdplatser för inneliggande patienter. Nu är den förvandlad till en hälsocentral.?

Både personalen och Dorotea­borna protesterar mot neddragningen. De menar att rätten till lika och säker vård inte längre gäller i kommunen.?

— Det här innebär risker för patientsäkerheten och påverkar möjligheten för sjuksköterskor att få jobb på orten, säger Ramona Rönnholm, styrelseledamot i Vårdförbundet Västerbotten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida