Dränage gör att fler överlever hjärnhinneinflammation

Dränage gör att fler överlever hjärnhinneinflammation
Kenneth Otieno, sjuksköterskestuderande, och Rebecka Schmidt-Gustavsson, specialistsjuksköterska inom intensivvård, kontrollerar patienten. Foto: Allan Larsson/KS

Ny behandling minskar dödligheten radikalt visar studie vid Karolinska universitetssjukhuset.

Förutom den vanliga behandlingen med antibiotika och kortison har läkargruppen vid Karolinska universitetssjukhuset prövat att dränera hjärnvätska genom en slang som opereras in till hjärnans vätskefyllda hålrum, det så kallade ventrikelsystemet, för att sänka trycket i kraniet och på så sätt förbättra blodflödet till hjärnan.

Första större studien

Metoden har tidigare prövats mot svår hjärnhinneinflammation i mindre skala, men detta är första gången en större kontrollerad studie genomförts.

I studien ingick 105 patienter som drabbats av den allvarligaste formen av hjärnhinneinflammation, de som snabbt blir medvetslösa. Det är ett mycket allvarligt tillstånd med hög dödlighet inom ett par dygn och ofta med bestående men för dem som överlever.

Fler slipper bestående men

Dödligheten var 30 procent i den standardbehandlade gruppen, men bara 10 procent i gruppen med ventrikeldränage. Dessutom var andelen som tillfrisknade helt betydligt större i den dränagebehandlade gruppen, 54 procent jämfört med 32 procent.

– Det är glädjande resultat. Detta visar vikten av klinisk forskning och specialiserad neurointensivvård, som syftar till att tillvarata kroppens viktigaste organ, nämligen hjärnan, säger Bo-Michael Bellander, överläkare på Neurokirurgiska klinikens intensivvårdsavdelning, i ett pressmeddelande från Karolinska universitetssjukhuset.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida