Efter misshandeln i Örebro: ”Anmäl alltid som arbetsskada”

Efter misshandeln i Örebro: ”Anmäl alltid som arbetsskada”
Det är viktigt att se till att landstingets arbetet mot våld och hot faktiskt når personalen på plats, anser Ann-Sofie Gustavsson på Vårdförbundet i Örebro.

Förra veckan överfölls två sjuksköterskor på akuten vid Universitetssjukhuset i Örebro. Gränserna för vad vårdpersonal ska tåla har flyttats, säger Ann-Sofie Gustavsson på Vårdförbundets Örebroavdelning. 

Det var i fredags som två sjuksköterskor misshandlades av en 46-årig man på akutvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Örebro. Båda klarade sig undan med lindriga fysiska skador och mannen greps på plats av polis.

– Ingen blev allvarligt fysiskt skadad. Båda har lång erfarenhet, var nära varandra hela tiden och skötte situationen jättebra. Men de är naturligtvis chockade och omtumlade, sade Eva Slätmo, biträdande chef inom område medicin och rehab, till Vårdfokus efter händelsen.

Viktigare med säkerhet

Enligt Ann-Sofie Gustavsson på Vårdförbundet i Örebro arbetar landstinget aktivt med att motverka våld och hot på arbetsplatserna. Under de senaste åren har också säkerhetsarbetet, med övervakningskameror, slussar och väktare blivit allt mer prioriterat. 

Men att arbeta med frågan på det övergripande planet är samtidigt något helt annat än att behöva hantera våld och hot i vardagen, anser hon.

– Det finns bra rutiner och instruktioner för vad man ska göra om det uppstår hot och våld. Men det inte är samma sak som att varje enskild person har kunskap. Därför råder vi alla att anmäla allt våld som arbetsskada, säger Ann-Sofie Gustavsson.

Gränserna flyttas

Hur vanligt det är att sjukvårdspersonal utsätts för hot och våld i Örebro kan Ann-Sofie Gustavsson inte svara på. Däremot betonar hon att det över lag är tuffare inom psykiatrin och akutsjukvården.

– Det är ett faktum att många som arbetar inom vården är vana vid ett hårdare klimat än andra, både verbalt och ibland fysiskt. Det innebär att gränserna för vad som är ok att utsättas för flyttats. Men det är aldrig acceptabelt att utsättas för hot eller våld på sitt arbete. Det här är en otroligt viktig fråga, säger Ann-Sofie Gustavsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida