Föräldralediga får 12 000 extra i veckan för att lösa sommarkrisen

Föräldralediga får 12 000 extra i veckan för att lösa sommarkrisen
Christina Elmros, personalchef på Västerbottens landsting, bekräftar att landstinget söker sommarvikarier bland föräldralediga.

Bristen på sjuksköterskor inför sommaren är nu så akut att landstinget i Västerbotten vädjar till föräldralediga sjuksköterskor att avbryta ledigheten under semestermånaderna. Som bonus erbjuds de 12 000 kronor extra i veckan. Inte smakfullt av arbetsgivaren, tycker Vårdförbundet.

Förra veckan kom Västerbottens landstings sommarerbjudande: 12 000 kronor i bonus per vecka till den som väljer att flytta sommarsemestern.

Senaste budet är att rekrytera sommarvikarier bland föräldralediga, även de får 12 000 kronor extra per vecka.

En bekymmersam utveckling, enligt Johan Larsson, ordförande i Vårdförbundet i Västerbotten.

– Jag tycker att det är ett etiskt dilemma eftersom det handlar om föräldrar som har föräldrapenning för att vara med sina barn. Barnen ska inte behöva stå tillbaka för en arbetsgivare. Vi ska inte köpslå om föräldraförsäkringen utan vara rädda om den, säger han.

”24 000 i lön hade löst situationen”

Johan Larsson är noga med att påpeka att det inte handlar om att skuldbelägga den personal som väljer att köpa erbjudandet och gå ut och jobba ett par veckor för att tjäna extra pengar, utan att det handlar om att arbetsgivaren inte har planerat verksamheten.

– Det är väl bra om bonusen kan ge guldkant på familjesemestern, men jag ser det ur ett vidare perspektiv – ett barnperspektiv. Och det här känns inte smakfullt, säger han.

Johan Larsson tror att rekryteringen hade varit löst om arbetsgivaren hade betalat den lön som de nyexaminerade sjuksköterskorna begär, 24 000 kronor.

– Men arbetsgivaren gör allt för att inte tillgodose deras behov, säger han.

Har gått ut med förfrågan

Christina Elmros som är personalchef på Västerbottens landsting bekräftar att föräldralediga tillfrågats.

– Varför vi gör det här? Ja, vi vill lösa bemanningen på bästa möjliga sätt och vi har fortfarande fyra-fem vikariat som vi inte har bemannade. Därför har vi gått ut med den här förfrågan. Vi har bekymmer på några håll, till exempel Kirurgicentrum.

Är det bara fyra-fem platser det handlar om?

– Ja, vi skulle säkert hitta vikariat till fler än så men där någonstans går smärtgränsen. Vi ska nu se över antalet vårdplatser och gå igenom scheman, säger Christina Elmros.

Johan Larssons argument att sommarbemanningen skulle ha varit löst bara sommarvikarierna hade fått 24 000 kronor köper hon inte.

– Det där har ni frågat förut och mitt svar nu är samma som tidigare. Vi har en individuell lönesättning som ska spegla yrkeserfarenheten. Vi kan inte lösa ett problem och få ett annat på halsen, säger Christina Elmros.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida