Forskare underkänner underlaget för nedläggningen i Kalix

Forskare underkänner underlaget för nedläggningen i Kalix
Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundet i Norrbotten, tycker att beslutsunderlaget var undermåligt. Foto: Ulf Huett

Nedläggningen av operationsverksamheten på Kalix sjukhus är dåligt underbyggd, tycker Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundet i Norrbotten. Forskare ger henne stöd.

25 april 2012

Conny Johanzon  forskar på området effektivitet i tjänsteprocesser vid Handelshögskolan vid Örebro universitet. Han har för Aktionsgruppen för bevarandet av Kalix sjukhus gjort en opartisk bedömning av underlaget för nedläggningen och flytten av operationsverksamheten i Kalix till Sunderby- och Gällivare sjukhus.

Han skriver att det ”uppvisar sådana brister att det inte bör ligga till grund för beslut av den dignitet det är frågan om”, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Bedömningen bet inte på landstingspolitikerna, som nyligen beslutade om nedläggning i Kalix och höll fast vid att det sparar sju miljoner kronor.

Undrar hur de har tänkt

Även Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundet i Norrbotten, tycker att beslutsunderlaget var undermåligt.

– Jag förstår inte hur de har tänkt lyckas trycka in 1 200 planerade operationer i en akut verksamhet på Sunderby- och Gällivare sjukhus. Det är redan trångt i Sunderbyn.

 Vad som nu ska hända med de tio sjuksköterskorna på operationsavdelningen på sjukhuset är ännu inte klart.

– Vi vet inte vad som händer, arbetsgivaren har ännu inte presenterat någon lösning, säger hon.

Katarina Johansson är också rädd för att kommunen dräneras på kompetens, vilket i sin tur gör att hyrpersonalen tar över och äter upp den besparing politikerna räknat med.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida