Försök med surfplattor slog väl ut

Försök med surfplattor slog väl ut
I flertalet fall har patienter använt plattorna till att surfa på webben eller spela spel. De har också använts för att läsa e-böcker och e-post. Arkivbild: Mostphotos

Patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala är nöjda med att ha tillgång till surfplattor under sin sjukhusvistelse. Det visar en utvärdering av pilotprojektet. Utlåningen blir nu permanent.

I september 2011 infördes surfplattor till inneliggande patienter på Akademiska sjukhuset via sjukhusbiblioteket, den första satsningen i sitt slag i landet. Totalt finns tre plattor för utlåning på maximalt en vecka i sänder.

Merparten av de patienter som besvarat en enkät är positiva och nio av tio skulle rekommendera andra att låna en surfplatta. Eftersom det går att desinficera surfplattorna med handsprit lever de dessutom upp till hygienkraven på sjukhuset.

– Gensvaret har varit oerhört positivt från patienterna, men det finns låntagare som klagat över att internetuppkopplingen är krånglig och att de måste betala. Vissa har ångrat sig när de insett att de själva måste stå för kostnaden. Det finns tydliga önskemål om att trådlös uppkoppling ska göras fritt tillgänglig för patienter, säger Erik Klang, chef för sjukhusbiblioteket.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida