Framtiden för op i Kalix ännu osäker

Framtiden för op i Kalix ännu osäker
Striden gäller framtiden för operationsverksamheten på Kalix sjukhus. Avdelningen gör årligen 1 200 operationer men nu vill majoriteten i Norrbottens läns landsting lägga ned för att spara pengar. Foto: Anders Alm

Ännu är det oklart om operationsverksamheten på Kalix sjukhus ska läggas ner. Frågan måste utredas mer, bestämde landstingsfullmäktige i Norrbotten i går torsdag.

24 februari 2012

Efter en fyra timmar lång debatt kom politikerna till beslut. Oppositionen bestående av FP, M, C och Sjukvårdspartiet fick igenom en återremiss vilket betyder att det finns frågetecken i förslaget som måste rätas ut. Med andra ord ska frågan utredas grundligare än hittills.

Besparingen ifrågasattes

Det handlar om de 1 200 operationer som utförs på Kalix sjukhus varje år på patienter från hela Norrbottens län, ett område som är större än hela Götaland. Tio sjuksköterskor jobbar på avdelningen. Den politiska majoriteten, S, V och MP, vill flytta operationerna till Sunderby och Gällivare sjukhus för att spara sju miljoner kronor, en besparing som ifrågasattes från flera håll.

– Är det så, att vi bara byter lokal för samma verksamhet, säger Erik Söderlund, oberoende politiker.

Inga konsekvensanalyser

Katarina Johansson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, är positiv till att frågan nu ska ut på återremiss.

– Jag hoppas på en seriös utredning där man inte bara ser till det ekonomiska utan också till patientsäkerhet, tillgänglighet, kvalitet och arbetsmiljö. Man måste också göra konsekvensanalyser på de tre ställen som berörs: Sunderby, Kalix och Gällivare sjukhus, något som ännu inte har gjorts, säger hon.

En av anledningarna till varför oppositionen vill ha kvar operationsavdelningen är att de menar att en nedläggning är första steget mot en total nedläggning av Kalix sjukhus och att intensivvården är nästa område att skäras bort. Det skulle äventyra patientsäkerheten, anser de.

Vågar inte hoppas

Britt-Inger Westring som är narkossjuksköterska på operationsavdelningen i Kalix är luttrad och vågar inte hoppas för mycket på återremissen.

– Vi är lite hoppfulla men tror samtidigt att det här är ett spel för galleriet. Det känns som om det finns en annan agenda. Vi på operation tycker att det känns som att gå på gungfly och många vet inte var de ska jobba härnäst. Det är jobbigt att arbeta här och låtsas som om ingenting har hänt fast man är ledsen.  Det är inte lätt att då vara professionell, säger hon.

Beslut i april

Hon berättar att avdelningen har försökt att få hjälp av en löntagarkonsult, en person som kan hjälpa till vid en stor omorganisation, men har mötts av oförstående från Norrbottens landsting.

– Vi tror att politikerna inte bryr sig vad vi än säger. De har redan på förhand bestämt att operationsavdelningen ska bort. Men då tycker jag att de kan stå upp för det och säga det rakt ut, säger Britt-Inger Westring.

Det slutgiltiga beslutet fattas i Norrbottens landstingsfullmäktige den 12 april.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida