Gabriele bad politikerna komma och gå en dag i hennes skor

Gabriele bad politikerna komma och gå en dag i hennes skor
När Gabriele Goldhammer fick se kampanjen "Gå en dag i mina skor" bestämde hon sig för att bjuda in politikerna till sin arbetsplats.

Hallå där... ... Gabriele Goldhammer, förtroendevald sjuksköterska på hudkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Du bjöd in politiker till din arbetsplats, varför då?

– Jag läste på Vårdförbundets hemsida om kampanjen ”Gå en dag i mina skor”. Jag mejlade fyra politiker om de ville komma ut i verkligheten och tre av dem nappade: regionråden Monika Ekström, (MP) , Katarina Erlingson (C), och Rikard Larsson (S).

Vad gjorde de när de hälsade på?

– De kom på besök en och en, ett par timmar i augusti, september och den sista var här i går. De fikade med oss på morgonen och pratade med mig och mina arbetskamrater och även patienterna. Vi pratade mycket om arbetsmiljön och hur stressigt och pressat det är. Jag är intresserad av politik och irriterad över alla besparingar. Det känns nästan tröstlöst emellanåt.

Vad fick de med sig av besöken?

– Att hud inte är så enkelt som man kan tro. De hade ju sin bild, att det var mest bensår och psoriasis, men det kan ju vara mycket mer allvarligt än så. Till exempel har vi nu diabetiker här med endokrina fotsår. Det var bra för politikerna att möta patienter och oss som jobbar här.

Vilken är den viktigaste frågan på din arbetsplats, tycker du?

– När förändringar ska genomföras måste det finnas resurser till dem, det går inte att spara samtidigt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida