Göteborgsvarvet orsakade stabsläge på Sahlgrenska

Värmeböljan under Göteborgsvarvet gjorde att ett 60-tal löpare fick föras till sjukhus. På Sahlgrenska bedömdes situationen så krisartad att sjukhuset försattes i stabsläge. (UPPDATERAD KL 11:50)

Mängder av löpare kollapsade i värmeböljan med symtom på uttorkning och vätskebrist. Trots att både ambulansresurserna och akutmottagningarna i Göteborg redan var förstärkta med tanke på tävlingen räckte inte det, utan extra personal fick kallas in för att hantera situationen.

Behövde intensivvård

Drygt 60 löpare fördes till sjukhus, de flesta till Sahlgrenska universitetssjukhuset där man bedömde att situationen var så allvarligt att stabsläge aktiverades.

– Jag hade precis rapporterat över och skulle sluta halvfyra när vi fick veta att ingen fick gå hem, berättar Sara Hellström, intensivvårdssjuksköterska på Sahlgrenska.

Snabbt frigjordes platser på intensiven och personalen förberedde sig för att kunna ta emot ett okänt antal patienter från löpartävlingen.

Kunde gå hem på kvällen

– Vi visste ju inte hur många det skulle bli, men det är fantastiskt att se hur väl det fungerar när vi ställs inför en extrem situation, säger Sara Hellström.

Av det 40-tal löpare som fördes till Sahlgrenska skrevs nio in på intensiven. Två av dem hade allvarligare symtom och krävde lite mer vård, men de flesta fick lämna sjukhuset redan under kvällen.

Sara Hellström och hennes kolleger som hade arbetat dagpasset kunde gå hem vid åtta-tiden på kvällen.

Världens största halvmara

Det var 26 grader i Göteborg under lördagen, vilket inte är ovanligt varmt under ett långlopp. Förklaringen till att så många ändå kollapsade är att det har varit kallt under våren och att löparna inte har tränat för så varma förhållanden. Följden blev att många drack för lite.

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton. I år var 58 000 personer anmälda. Drygt 45 000 fullföljde loppet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida