Han stärker arbetsledarna

Anders Modin har skapat en arbetsledarmodell som han kallar kvalitativarbetsledande målstyrning. Det är en modell där vars och ens förutsättningar till professionell utveckling tas till vara.??

Sedan Anders Modin muckade från lumpen 1982 har han arbetat inom vården. Nästan 30 år senare har han skötarens, sjuk­sköterskans och avdelningschefens perspektiv på vårdande. Efter sjuk­sköterskeexamen 2004 slog det honom hur mycket det talades om sjuksköterskans arbetsledande roll under utbild­ningen, och hur lite av den han såg i arbetslivet.?

När Anders Modin själv blev avdelningschef beslutade han att ändra på det. Han startade ett projekt som utvecklades till en arbetsledarmodell, och för den fick han Västmanlands läns vårdstipendium 2008. Det blev en första bekräftelse på att han hade tänkt rätt.??

En av de saker som Anders Modin införde när han blev avdelningschef var en arbetsledargrupp på avdelningsnivå, bestående av honom själv och av avdelningens fem sjuksköterskor.?

— Tidigare var det jag som avdelningschef som skulle bedöma var alla i arbetslaget befann sig i sin yrkesmässiga utveckling. Jag kände mig ensam tills jag kom på att jag kunde ta hjälp av sjuksköterskorna, säger han.?

Alla vinner på modellen. Sjuksköterskorna får använda sin arbetsledar­kompetens när de bedömer varje skötares individuella förmåga och vad de behöver för att utvecklas. Skötarna å sin sida har fått bättre möjligheter att utvecklas i, vad Anders Modin kallar, konsten att vårda. ?

— Både personalens förmågor och patienternas behov har blivit tydligare. Allt dokumenteras och arbetsgruppen beslutar sedan om åtgärder. Ett exempel har varit hur omvårdnadsutbildningen, med handledare från Ersta Sköndal, ska märkas i vårdrelationen.?

Ledningsgruppen inom rättspsykiatrin har sett utvecklingen i arbetslaget, och nyligen infördes kvalitativ arbetsledande målstyrning, KAM, på samtliga fyra avdelningar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida