Han utmanar andra att lämna blod

Först fick han företaget han jobbar på att belöna anställda som blev blodgivare med biobiljetter. Nu utmanar han andra företag och kommuner att göra samma sak. Niklas Bergströms blodgivningskampanj i Västsverige har redan resulterat i många nya blodgivare.

– Det här är ett jättebra initiativ. Det är roligt att en privatperson engagerar sig, säger Maria Hermansson, biomedicinsk analytiker på blodcentralen i Borås.

En van blodgivare

Niklas Bergströms kampanj började med att han själv lämnade blod väldigt ofta. Han har sjukdomen hemokromatos som innebär att kroppen lagrar järn. Enda sättet att bli av med det är via blodgivning. Förra året gav han blod varje vecka i ett halvår, för att sänka järnvärdet till det normala.

– Jag tänkte att om jag klarar det så kan andra klara att lämna blod några gånger per år, berättar Niklas.

Han fick det företag han är anställd på, Marks Assistans/Argolis, att ställa upp på en blodgivningskampanj där alla som lämnar blod får en biobiljett per tappningstillfälle.  Företaget erbjuder personlig assistans för funktionshindrade.

Målet: 100 nya blodgivare

Niklas Bergström berättar för sina arbetskamrater om kampanjen via mejl och möten och har hittills fått ihop en lista med 46 nya blodgivare. Men assistansföretaget har 1 300 anställda. Så Niklas siktar högre.

– Målet är att vi ska ha 100 nya blodgivare vid årets slut. Dessutom vill jag sprida idén till andra företag och kommuner, säger han.

Och det verkar han lyckas med. Kampanjen har nu spritt sig i hela Västra Götaland. Häromdagen ringde Ulricehamns kommun och ville veta mer om hur han har lagt upp kampanjen. Och den 22 mars ska han värva ännu fler blodgivare under en heldag i köpcentret Nordstan i Göteborg i samarbete med blodcentralen vid Sahlgrenska.

– Jag får jättebra respons när jag pratar om det här, snart kommer jag väl att vara känd som ”blod-Niklas”, säger han.

Viktigt ta samhällsansvar

Varför har du engagerat dig så starkt i det här?

– Jag är pappa till fyra barn och om någon av dem skulle behöva blod skulle jag inte vilja att det saknades. Det handlar om att ta samhällsansvar, tycker jag.

På Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS i Borås, är personalen på blodcentralen imponerad av Niklas engagemang.

– Det är alltid för få blodgivare, vi behöver alltid fler. Vi är ett litet sjukhus som inte har råd med egna värvningskampanjer så vi är verkligen glada för den här draghjälpen, säger Maria Hermansson, biomedicinsk analytiker.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida