Här räddas julledigheten med fler stängda vårdplatser

Här räddas julledigheten med fler stängda vårdplatser
Ännu ingen ljusning för Sunderby sjukhus. Foto: Anders Alm

Det råder fortsatt kris på Sunderby sjukhus i Norrbotten med sjuksköterskebrist och stängda vårdplatser.

15 december 2014

I oktober gick personalen på akutvårdsavdelning 33 ut gemensamt och larmade om en orimlig arbetsbörda som hotade patientsäkerheten. Tre vårdplatser stängdes akut och dessa hålls fortfarande stänga.

Under jul och nyår kommer ytterligare två vårdplatser att stängas, berättar vårdchefen Elsa Lehtonen.

Natten ett problem

Hon sitter just nu och jobbar på ett förslag om en ny arbetstidsmodell med arbetstidsförkortning vid nattarbete som hon hoppas få gehör för i landstingsfullmäktige under början av nästa år.

I dagsläget saknas 15 nattsjuksköterskor på akutvårdsavdelningen, vilket är den stora anledningen till just den här avdelningens problem. Eftersom det krävs att du jobbar 18-19 nätter i månaden för att få ihop till en heltidslön är det svårt att få behålla personal och det här vill vårdchefen försöka förändra.

Många stängda vårdplatser

Problemen på akutvårdsavdelningen är inte unika. Totalt sett är mellan 40 och 50 vårdplatser stängda på hela Sunderby sjukhus som saknar omkring 50 sjuksköterskor, framför allt inom medicin.

– Vi måste få till attraktiva löner och scheman, det går inte att blunda mer för det här. Vi måste göra något för att få behålla personalen, säger Elsa Lehtonen.

Kan bli värre

Enligt Stina Ek Folkesdotter, ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Norrbotten, fortsätter övertidstimmarna att skjuta i höjden för förbundets yrkesgrupper inom hela landstinget. Problemen att rekrytera sjuksköterskor är enorma och krisen på Sunderby sjukhus är bara toppen av ett isberg, menar hon.

– Om inte landstinget gör något nu är det bara en tidsfråga innan det här smittar av sig på andra sjukhus i Norrbotten, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida