Hej då låga löner
Hyrsjuksköterskorna ökar nästan överallt i Sverige. Andreas Papagiannis, 35, är en av dem. Han sade upp sig när landstinget snålade med lönen. Och fick den ultimata revanschen när han hyrdes ut till sin gamla arbetsplats.
Andreas Papagiannis tröttnade på att behöva tjafsa om varenda hundralapp som offentliganställd. Han hade pluggat på högskolan och jobbat som lärare i flera år innan han blev sjuksköterska, men det spelade ingen roll när han började arbeta på ett landstingsdrivet sjukhus.?
— Min erfarenhet var noll värd, säger han.?
Lönen blev 18?500 kronor med ett vagt löfte om att ”diskutera vidare senare”. Men detta senare sköts hela tiden på framtiden och när Andreas Papagiannis efter nästan två år på jobbet ville ha 500 kronor mer fick han nobben, trots att han enbart jobbade natt där det var svårt att få tag på folk. ?
”Det är farligt att vara så kaxig som du”, sade chefen. Det var droppen.?
— Jag blev rasande. Då kände jag att jag måste därifrån, säger Andreas Papagiannis.??
Problemet var bara att det inte fanns någon annanstans att ta vägen eftersom lönen var lika låg vart man än kom, som en kartell. Andra chefer klargjorde för honom att den individuella lönesättningen bara är läpparnas bekännelse och att den som vill ha högre lön får flytta långt, till en annan del av Sverige.?
Just då hade Andreas Papagiannis en kollega som var uthyrd från ett bemanningsföretag och uppmuntrad av henne sa han upp sig med förhoppningen om att få friare arbetstider och högre lön som uthyrd. ?
— Så blev det!??
Precis som för många andra innebar beslutet en inre brottningsmatch. På ett samhälleligt plan tycker Andreas Papagiannis att uthyrningskarusellen är fel och att landstingen betalar mycket pengar som i stället borde läggas på deras egen personal i form av högre löner och fler anställda. Dessutom blir kontinuiteten lidande när personal hela tiden byts ut. Men på ett individuellt plan är han glad över att det finns ett alternativ för sjuksköterskor som talar för döva öron hos de offentliga arbetsgivarna. Som uthyrd kan du få upp lönen rejält och dessutom styra dina arbetstider.?
— Vi är värda mycket mer för det jobb som vi gör, men det kortsiktiga tänkandet styr. Studenternas löneupprop har fått visst gehör, men annars strider landstingen för sina principer så att sjuksköterskor lämnar och ovärderlig kompetens försvinner. Det skulle aldrig funka i privat verksamhet. ?
Andreas Papagiannis trivdes som hyrsjuksköterska, med att lönen nästan fördubblades och arbetstider som gav utrymme för det klädföretag som han drev ihop med sin fru. Även om någon enstaka var missunnsam ute på arbetsplatserna, mötte han mest positiva reaktioner som uthyrd och att kollegerna blev inspirerade att göra samma sak. ?
Den enda nackdelen var pressen att ställa upp och tacka ja till lediga pass, tycker han.?
Sommaren efter att han sagt upp sig hyrdes han ut till sin gamla arbetsplats — och fick sin revansch.?
— De fick ju ge mycket mer, än den där femhundringen som de bråkade om, säger han.?
Erfarenheterna som hyrsjuksköterska gav även en annan, oväntad effekt i form av en ny karriär. Sedan drygt ett år jobbar Andreas Papagiannis var tredje vecka på ett sjukhus i Norge och ägnar resten av tiden åt sitt rekryteringsföretag som värvar sjuksköterskor direkt till norska vårdgivare som har kollektivavtal och vill anställa folk, ironiskt nog en genväg för att slippa gå via bemanningsföretag. Andreas Papagiannis säger att intresset från svenska sjuksköterskor är stort.?
— De är sugna på ett bättre alternativ.
Funderar du på att gå över till bemanningsföretag? Läs det här först:
Andreas Papagiannis tips:
1. Ta inte första bästa, utan ring 3-4 stycken och se vad de kan erbjuda.
2. Jämför lön, arbetsuppgifter och vad som gäller kring övertid. Vissa avtalar bort övertidsersättningen.
3. Tänk på att det är de som behöver dig. Det är din marknad, då ska du behandla dem så också.
Vårdförbundets tips:
1. Har bolaget kollektivavtal? Det har betydelse för bland annat din pension, dina försäkringar och vid en eventuell sjukskrivning.
2. Finns det en konkurrensklausul? Det vill säga att du inte får arbeta hos en konkurrent under en viss tid efter att anställningen upphört. Skriv inte på!
3. Hur ser anställningsavtalet ut? Läs noga, värdera allt som står där och se till att det inte kommer några obehagliga överraskningar senare.
Andreas Papagiannis
Ålder: 35
Bor: Göteborg
Familj: Fru, tvåårig dotter samt en svart katt.
Yrke: Färdig sjuksköterska 2007. Bemanningssjuksköterska 2008–2012 i Sverige och Norge. Driver företaget Nordisk Sykepleierrekruttering och bloggar på sjukskoterskanorge.se