Hon uppmanar biomedicinska analytiker att kliva fram

Hon uppmanar biomedicinska analytiker att kliva fram
Ann-Katrin Haidar är biomedicinsk analytiker - på väg att bli läkare.

Det är dags att våga ta ansvar, att visa vad vi kan och sluta vara osynliga. Det säger biomedicinska analytikern Ann-Katrin Haidar. Inför biomedicinska analytikerdagen talar hon på ett möte i Kalmar.

På söndag den 15 april firas den internationella yrkesdagen för biomedicinska analytiker. Det anordnas många olika arrangemang bland Vårdförbundets avdelningar i samband med detta. I Kalmar har man bjudit in Ann-Katrin Haidar till ett lunchmöte på fredagen.

Du uppmanar biomedicinska analytiker att ”vägra vara osynliga”. Vad menar du då?

– Biomedicinska analytiker kan väldigt mycket, men vi måste visa det och våga ta större ansvar. Hur ska människor annars kunna veta vilka vi är om vi inte själva kliver fram och tar större plats?

Varför gör inte biomedicinska analytiker det i dag?

– Jag tror att vi i den yngre generationen vill göra det mer, men de som har arbetat länge är vana vid en underordnad roll och att någon annan, oftast en läkare, tar ansvaret.

Du har själv nyligen påbörjat en läkarutbildning, varför det?

– Egentligen har jag nog alltid velat bli läkare och siktar på att syssla med patologi och att forska. Jag tror att jag har större möjlighet att snabbare få göra det jag verkligen vill om jag också utbildar mig till läkare.

Vad är det som är så kul med forskning?

– Jag älskar att forska! Det roligaste jag har gjort i hela mitt liv var mitt examensarbete på biomedicinska analytikerutbildningen, ett forskningsprojekt vid Ottenby fågelstation inom zoonotisk ekologi och epidemiologi. Vi tittade på vilka fåglar som var smittobärare eller hade varit det genom att dels studera fekalier och dels ta blodprover för att se om de hade antikroppar.

Fredag den 13 april pratar Ann-Katrin Haidar på länssjukhuset i Kalmar kl 12-14. Det finns också möjlighet att följa mötet via länk vid övriga sjukhus i länet.

Mer information om mötet i Kalmar och de arrangemang som hålls på andra håll i landet hittar du på Vårdförbundets Facebooksida.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida