Ilska över att ambulanssjuksköterskor varnas
![Ilska över att ambulanssjuksköterskor varnas](https://www.vardfokus.se/wp-content/uploads/vfimages/5b99f5e2801942e3b0ef560d77017a51/59cc60445e5e45a89610f7d315dd27a4-1060x679.jpg)
"Det finns ett utbrett missnöje med våra chefer", skriver anställda i insändare.
Förra veckan berättade Vårdfokus att två ambulanssjuksköterskor i Gävleborg varnats sedan de ifrågasatt om de skulle åka ut på ett prio 1-larm eftersom deras arbetsdag var slut.
I dag skriver medarbetare vid ambulansen i en insändare i Arbetarbladet att de uppfattar varningen som ett sätt för deras chefer att stävja kritik.
Hänvisar till regler
Personalen skriver att deras regler innebär att när dagambulansen larmas efter arbetstidens slut kl 18.00 ska de bli beordrade av en chef att åka på det.
Det som hände var att larmcentralen i Falun larmade ut en ambulans efter 18 som var på väg hem. Ambulansbesättningen ringde då larmcentralen och frågade om de visste att de slutade 18 och om det inte fanns någon annan ledig ambulans som kunde åka på larmet. Det fanns det och larmcentralen skickade i stället den ambulansen, men det innebar också att man kom fram sex minuter senare till patienten.
Missnöje med chefer
Att detta skulle resultera i en varning, tycker personalen är fel och pekar på att det finns ett utbrett missnöje med cheferna bland annat när det gäller arbetsmiljö.
”Vi i personalen har försökt påtala det under en längre tid utan respons”, skriver de anställda och säger att de upplever det som att chefernas agerande är ett sätt att försöka stävja kritiken.
I ett svar i tidningen skriver verksamhetschefen Jörgen Tranevik att ”det är oacceptablet att ringa och ifrågasätta ett prio 1-larm medan en svårt sjuk patient väntar”. Rutinerna är tydliga och innebär att så länge ambulansen inte parkerats i garaget efter arbetspassets slut är den i drift, enligt Tranevik.
Motsätter sig varningen
Vårdförbundet har motsatt sig att ambulanssjuksköterskorna fick en varning.
– Vi tyckte att det var otydligt vad som gällde och ansåg att arbetsgivaren kunde ha gjort något åt det och förtydligat sina regler i stället för att utdela en varning, säger Gunilla Melin, vice ordförande för Vårdförbundet Gävleborg.