It-chefen: Vårdens system ligger många år efter

It-chefen: Vårdens system ligger många år efter
It-systemen i vården ligger hopplöst efter, anser Göran Ejbyfeldt, it-direktör i Västra Götalandsregionen. Arkivbild: Mostphotos

Stora delar av vårdens it-system ligger hopplöst efter. Görs ingenting drastiskt inom de närmaste fem åren kommer inte vården att klara sina uppgifter, anser Göran Ejbyfeldt, it-direktör för Västra Götalandsregionen.

Vården ligger mellan 5 och 10 år efter industrin, varnar it-direktören i Västra Götalandsregionen Göran Ejbyfeldt. I en intervju i tidningen Computer Sweden går han hårt åt de it-lösningar som i dag används på bland annat Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Ett av problemen är att enskilda kliniker och avdelningar traditionellt sett har haft stor frihet att utveckla egna it-system, något som lett till att det är svårt att få en bra överblick. Att vårdpersonal ständigt måste brottas med flera it-system bidrar till höga stressnivåer. Samtidigt kastas dyrbar arbetstid i sjön i stället för att användas till patientkontakt.

”Regeringen måste satsa”

För att vända trenden har Västra Götalandsregionen i dag omorganiserat så att en större del av it- pengarna lyfts från de enskilda verksamheterna upp till lite mer centrala nivåer. Men Göran Ejbyfeldt anser också att staten borde bidra mer.

– Regeringen borde satsa pengar i arbetet med att så snabbt som möjligt få fram ett gemensamt vårdinformationssystem, säger han till Computer Sweden.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida