Karolinska. Sparchock på onkologen

Karolinska. Sparchock på onkologen
Onkologens sparkrav överraskade personalen. Foto: Medicinsk Bild samt Karolinska universitetssjukhuset Solna

Ett kraftigt åtgärdspaket har väckt starka reaktioner bland personalen. UPPDATERAD 15.11

Det var i måndags som bomben släpptes på ett lokalt samverkansmöte. Onkologen vid Karolinska universitetssjukhus i Solna dras med minussiffror och måste spara kraftigt, meddelade Annelie Liljegren, tillförordnad verksamhetschef. Därför stoppas inhyrd personal, timanställda och all övertid. Samtidigt ska alla vårdplatser hållas öppna, tre vårdavdelningar på Karolinska och en på Södersjukhuset.

För att klara det ska sjuksköterskor på utbildningsenheten och på mottagningarna lämna sina uppdrag och i stället placeras ut som personalförstärkare i vården.

En sjuksköterska beskriver hur beskedet togs emot och skapade en allmän uppgivenhet.

– Vi är helt chockade allihopa. Redan innan gick vi på knäna eftersom vi inte har tillräckligt med resurser. Nu när vi inte får nyanställa, förlänga vikariat eller använda bemanningsanställda så undrar vi hur vi ska kunna bedriva en högkvalitativ vård.

Vårdförbundet agerar

Vårdförbundet har också reagerat på sparpaketet, som kommer samtidigt som den nya regeringen säger att cancervården ska prioriteras. 

– Det blev ett ramaskri från oss alla. Det är inte möjligt att göra så här från en dag till en annan. Man tände en skogsbrand som fortfarande brinner. Det är ett sådant fruktansvärt förslag men det gick inte ens att resonera om det, säger Eva Håkansson, samordnare för Vårdförbundet på Karolinska universitetssjukhus i Solna.

– Vi agerade direkt, både lokalt och genom att föra upp frågan centralt i sjukhusets samverkansgrupp. Vi har sagt att detta är inte möjligt att genomföra och särskilt inte inom cancervården.

Vårdfokus söker ansvariga

Eva Nowak, Vårdförbundets avdelningsordförande, har även informerat chefsläkaren i Stockholms läns landsting, Anna Nergårdh, om besparingen.

Vårdfokus söker tillförordnad verksamhetschef Annelie Liljegren för en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida