krisen på karolinska

Karolinska varslar 550 anställda

Karolinska varslar 550 anställda
Björn Zoëga tillträdde som sjukhusdirektör för drygt en månad sedan. Foto: Karolinska universitetssjukhuset.

Karolinska universitetssjukhuset befinner sig i ett ekonomiskt krisläge, uppger sjukhusdirektör Björn ZoÅ«ga. I dag lämnades ett varsel som omfattar 550 tjänster inom administrationen.

När Vårdfokus nyligen intervjuade den nytillträdde sjukhusdirektören Björn Zoëga berättade han att den ekonomiska situationen är betydligt allvarligare än vad man tidigare trott. Karolinska är i ett läge där drygt en miljard kronor kommer att behöva sparas under 2019, trots de 725 miljoner kronor extra som Region Stockholm skjutit till i år.

Inom administrationen

Nu visar resultaten för april månad att de åtgärder som vidtagits hittills inte räcker och att det behövs betydligt större åtstramningar. Därför läggs varslet som omfattar 550 tjänster inom administration, både medarbetare och chefer.

– Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten. Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, men vi behöver ta kontroll över situationen, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Så snabbt som möjligt

Vilka som blir övertaliga kan sjukhuset inte precisera i dag. Nu startar en process med genomgång av centrala och lokala staber och fackliga förhandlingar innan det blir klart exakt hur många och vilka som blir övertaliga.

– Vi kommer att arbeta så snabbt vi kan så att medarbetare ska få besked så fort som möjligt, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Karolinska ska också se över hyres- och IT-kostnader samt fortsätta de tidigare planerade åtgärdsplanerna, som också kommer att behöva förstärkas, uppger Björn Zoëga.

– I alla åtgärdsplaner är prioriteten att värna vårdverksamheten och att upprätthålla patientsäkerheten, säger han.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida