Kokbok för stomiopererade

Kokbok för stomiopererade
Danderyds sjukhus har tagit fram en kokbok för stomiopererade som inte bara inehåller recept på god och bra mat utan också tips som kan göra patienternas vardag enklare. Foto: Athina Strataki.

Chefssjuksköterskan Maria Gylfe på Danderyds sjukhus har tagit fram en kokbok för stomiopererade. Förutom recept och tips som förenklar vardagen illustreras kapitlen av skruvade patientbilder.

”Vad får jag äta” har varit en av de första frågor som stomiopererade patienter på Danderyds sjukhus ställt. Svaret blev länge en lång rad inte: inte svamp, apelsin och sparris till exempel. Tills en av sjukhusets läkare konstaterade att patienterna behövde en kokbok.

Uppdraget gick till chefssjuksköterskan Maria Gylfe på kirurg- och urologkliniken.

– Vi ville bjuda in till matglädje och tro på livet. Den förskräckliga stomin har räddat livet, det är inte slut, säger Maria Gylfe.

”Twistade” foton

Hon vände sig till en rad kockar som fick sätta ihop recept där också ”inte-maten” kunde få en plats. Och till patientföreningen Ilco, Riksförbundet för stomi- och reservoaropererade, för illustrationer till kapitlen.

– Fotona har vi ”twistat” till lite, det blev bilder med glimten i ögat.

På en bild hänger till exempel en galaklädd modell i en kristallkrona på operan med en stomipåse av strass. På en annan bild är stomipåsen en potatissäck och på en tredje ett presentpaket.

Tillagningen viktig

Recepten i boken ”Vissa har andra utvägar” innehåller också sådant patienterna tidigare fick besked om att inte äta.

– Det är tillagningsmetoderna det beror på. Trådiga svampar kan till exempel orsaka stopp hos stomipatienter eftersom de inte smälter, men i de här recepten går det bra. Patienterna kan äta det mesta, bara de provar med smakportioner, säger Maria Gylfe.

Filead apelsin

Apelsin går till exempel bra filead, som i ”Stekta risgrynspuckar med sockersmör och apelsin”. Patienterna kom också med egna tips på hur man kan klara vardagen lättare som stomiopererad. Ett kommer från en ung patient som efter att ha skaffat en tubtop för tjejer kunde snorkla i flera timmar med sina kompisar.

Boken är tryckt i 5 000 exemplar och är bekostad av sponsorer. Den ska distribueras till samtliga stomimottagningar i landet och kommer också att ligga på klinikens hemsida (www.ds.se) i tre år.

Varje år stomiopereras 1 800 svenskar. En del av dem har stomin tillfälligt. Totalt lever omkring 20 000 med stomi.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida