Kömiljarden: Halland bäst i klassen

Halland är klart bäst av landstingen när det gäller att korta köerna till vården. Det visar den senaste mätningen av tillgängligheten i svensk hälso- och sjukvård. Därmed får de också störst andel av kömiljarden per invånare.

Hälso- och sjukvården i Halland har nästan 97 miljoner anledningar att klappa sig själva på ryggen i dag. När socialdepartementet och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, gemensamt presenterade de senaste mätningarna av tillgängligheten i svensk hälso- och sjukvård utropades Halland till klar vinnare.

De tilldelas nästan 97 miljoner kronor av kömiljarden. Detta eftersom fler än 90 procent av alla patienter fått vård inom vårdgarantins 90 dagar.

Topplaceringar och bottennoteringar

När det gäller väntetider till besök delar Halland förstaplatsen med landstingen i Jönköping, Kalmar och Kronoberg. I fråga om tider till operation eller behandling sitter Halland ohotade på tronen.

Sett över hela riket ser läget bra ut, anser regeringen. Den senaste decembermätningen visar att omkring nio av tio patienter både får komma till specialist och till behandling eller operation inom vårdgarantins tidsgränser.

Längst ner på listan finns landstingen i Västmanland, Stockholm och Dalarna, som därmed får minst pengar. På frågan om det inte kan vara ett hinder i deras strävan efter att korta vårdköerna svarar Göran Hägglund att det är tvärtom, att deras position till och med kan göra vägen kortare.

”Kan lära av andra”

– Halland har legat före i processen genom att vara tidigt i startblocken, men för de landsting som ligger efter kan vägen vara kortare än för pionjärerna. Dalarna har alla möjligheter att lyckas. Man kan lära av de landsting som lyckats bäst och anpassa metoderna efter sina egna förutsättningar, säger han.

Socialministern och SKL meddelade också att man skärper kraven för kömiljarden nästa år. För att få ta del av 2011 års miljard måste landstingen erbjuda vård och behandling inom 60 dagar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida