Konkurrensverket kräver vårdföretag på mångmiljonböter

Tre vårdföretag stäms på 30 miljoner i böter av Konkurrensverket för otillåtet samarbete vid vårdupphandling. UPPDATERAD 14:30

I en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt kräver Konkurrensverket att Aleris döms att betala 27 miljoner kronor, Capio drygt en miljon kronor och Hjärtkärlgruppen knappt två miljoner kronor i konkurrensskadeavgift eller böter.

 Skulle dela på uppdragen

Skälet är det otillåtna samarbete som de tre företagen ska ha bedrivit 2008 då landstinget i Stockholm upphandlade tjänster inom klinisk fysiologi och klinisk neurofysiologi.

Enligt Konkurrensverket hade Aleris Diagnostik AB före anbudsinlämningen kommit överens dels med Capio S:t Görans Sjukhus AB, dels med Globen Heart och Medical Support, Hjärtkärlgruppen i Sverige AB, att parterna oavsett vem som vann upphandlingen skulle dela på uppdragen.

Dessutom ska företagen ha bedrivit otillåtet informationsutbyte genom att avslöja för varandra och komma överens om vilka anbudsobjekt de skulle lämna anbud på.

 Konkurrens ur spel

Sedan 2010 ska företagen ha delat på marknaden på det sätt de gjort upp.

– Den här typen av otillåtet samarbete, som kan liknas vid en anbudskartell, är en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna. Konkurrensen sätts ur spel och landstinget, skattebetalarna, förs bakom ryggen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Aleris välkomnar prövning

I en intervju med tidningen Dagens medicin säger Karin Kaloczy, vd för Aleris Diagnostik AB, att man har följt gällande lagstiftning.

– Det här har ju pågått i ett helt år. Vi välkomnar en rättslig prövning nu. Vi har olika ståndpunkter uppenbarligen så nu får det rättsliga ha sin gång. Vi känner oss trygga med att vi har gjort det som regelverket kräver, säger Karin Kaloczy till Dagens medicin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida