Krismöte på Akademiska

Krismöte på Akademiska
Nya året har inletts med akut läge på akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala .Arkivbild: Mostphotos

Patientsäkerheten på sjukhuset i Uppsala är hotad av överbeläggningar och dålig bemanning. Vårdförbundet kräver akutåtgärder.

Gränsen är nådd för personalen på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset, som inte längre upplever att de kan göra sitt jobb. Bristen på vårdplatser på hela sjukhuset har gjort att det varje natt tvingas sova kvar patienter på akuten. Upp till fem extra patienter som ingen egentligen har tid att ta hand om.

Vårdförbundet har efter nyårshelgen besökt samtliga vårdavdelningar med mycket överbeläggningar och huvudskyddsombudet Maj Wineström har konstaterat att det inte bara är fullt – utan överfullt. Särskilt kvällar, nätter och helger är sårbara, då det är låg bemanning och inga koordinatiorer i tjänst.

Kaos på kvällarna

Reumatologen är en av flera avdelningar på Akademiska som haft nätter med så mycket som sju extrapatienter, utan utökad bemanning.

– På natten är det två sjuksköterskor, fyra händer, som ska klara allt detta, säger Maj Wineström.

Hon berättar om en natt nyligen, på en av avdelningar som brottas med överbeläggningar. En äldre förvirrad man med influensa blev inlagd tillsammans med både medicin- och cancerpatienter. Eftersom ingen hade tid att ge honom den tillsyn och omvårdnad han behövde blev han upprörd, tog sig in i andra patienters rum och skruvade ur glödlampor.

Kräver åtgärder

– Arbetsgivaren säger att det är patientsäkert på sjukhuset. När vi får höra vad som händer ute på avdelningarna så kan vi konstatera att det inte är en patientsäker vård som bedrivs just nu, säger Maj Wineström.

I går träffade hon och Vårdförbundets ordförande i Uppsala, Monica Hedström Carlsson, ledningen för Akademiska sjukhuset i ett akutinsatt möte. Senast på torsdag ska arbetsgivaren komma med besked om vad de tänker göra på kort sikt för att förbättra både arbetssituationen och patientsäkerheten, framför allt på akutmottagningen.

– Vi får se vad de ger oss för besked innan vi bestämmer oss för hur vi går vidare, säger Maj Wineström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida