Ledningen ligger lågt efter biva-sjuksköterskornas nej

Ledningen ligger lågt efter biva-sjuksköterskornas nej
Förvåning är produktionsdirektör Lars Kristensson känsla dagen efter biva-sjuksköterskorns nej till slutbudet om arbetstidsmodell. Foto: Christiaan Dirksen

Hur ska barnintensiven i Lund kunna fortsätta bedriva sin verksamhet när kliniken förlorar 33 specialistsjuksköterskor i ett slag? Den frågan vill ingen i sjukhusledningen prata om i dag.

27 februari 2013

Specialistsjuksköterskorna på barnintensiven på universitetssjukhuset i Lund har sagt nej till arbetsgivarens slutbud i förhandlingarna om en lokal arbetstidmodell. De håller fast vid sina uppsägningar.

Trots detta tycker produktionsdirektör Lars Kristensson, ansvarig för den offentliga hälso- och sjukvården i Region Skåne, att det är för tidigt att prata om hur barnintensiven ska kunna driva vidare sin verksamhet när man förlorar 33 av 45 specialistsjuksköterskor från och med slutet av april.

Tycker frågan är hypotetisk

– Det är en hypotetisk fråga, det är att föregå den slutdiskussion vi har i morgon. Jag skulle vilja höra argumenten och lyssna på motparten innan jag säger något om detta, säger Lars Kristensson, som är den enda i sjukhusledningen som vill uttala sig i dag.

Övriga intensivvårdsavdelningar har sagt ja till slutbudet och i morgon torsdag klockan 10 ska Vårdförbundet träffa arbetsgivarsidans förhandlare, gå igenom all handlingar och skriva på.

Nej förblir nej

Men biva-sjuksköterskornas nej är och förbli ett nej, förtydligar Joakim Arnsberger, förbundsombudsman för Vårdförbundet i Region Skåne. Han förstår inte vad det är Lars Kristensson förväntar sig av mötet i morgon.

– Arbetsgivarsidan vet redan vad vi kommer att säga. I min värld finns det inget att diskutera när det gäller biva-sjukköterskorna så länge det inte finns ett nytt bud på bordet.

Lars Kristensson säger att han personligen är ”väldigt förvånad” över att specialistsjuksköterskorna på barnintensiven inte vill ta tillbaka sina uppsägningar. Varför förhandlingarna misslyckats vill han inte kommentera just nu. Han hoppas fortfarande på någon slags lösning.

– Det är fortfarande en pågående förhandling och så länge den pågår så finns det ett givande och tagande. Syftet är att vi ska komma överens, säger han.

”Brutalt initiativ”

Joakim Arnsberger tycker att det är klart som korvspad varför de berörda sjuksköterskorna inte vill gå med på försämrade villkor som sjukhusledningen brutalt tagit initiativ till utan minsta diskussion.

– Det finns inte en enda arbetsplats i världen som de här specialistsjuksköterskorna inte skulle få jobb på. De är ingen dussinvara och kan inte bli behandlade som en dussinvara.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida