”Locka hem sjuksköterskor från Norge med högre lön”

”Locka hem sjuksköterskor från Norge med högre lön”
–Det finns visst sjuksköterskor, bara man betalar. Vi är mycket bekymrade över situationen i vården nu, säger Eva Strandh, Vårdförbundets ordförande i Värmlandsavdelningen. Foto: Jan Thomasson

Det krävs minst 40 000 kr i månaden för att få dem att välja Värmland, menar Vårdförbundet. Det räcker inte med vacker natur.

Situationen i den värmländska vården är mycket pressad. Vårdförbundets styrelseordförande lokalt, Eva Strandh, har inte sett något liknande sedan hon utexaminerades 1981.

– Det är bedrövligt. Det fattas både grundutbildade och specialistutbildade sjuksköterskor överallt, både i kommunerna och landstinget. Det går ut över patienterna och det är bevisligen en fara för människoliv när bemanningen av sjuksköterskor är för låg, säger hon och hänvisar till den nya stora forskningsrapport som Vårdfokus beskrev förra veckan.

Jobbar extra i Norge

Här nära Norge väljer många sjuksköterskor att hellre arbeta i grannlandet med löner upp till 50-60 000 kronor i månaden för specialistsjuksköterskor med ob-ersättning. Det är vanligt att specialistsjuksköterskor går ned i arbetstid i Värmland och jobbar per timme i Norge för att få upp lönen.

– Landstinget måste höja lönen till 40-45 000 kronor för att kunna locka dem tillbaks. Landstinget säger att det inte finns sjuksköterskor. Det finns det visst, bara man betalar. Vi är så trötta på att de gömmer sig bakom att det inte skulle finnas sjuksköterskor, säger hon.

Men landstinget tror inte att kraftigt höjda löner är lösningen, utan hoppas på andra satsningar, som betald fortbildning, högre ingångslön, fler undersköterskor och administratörer.

– Någon ”quick fix” som löser våra problem i ett svep finns inte, inte ens i form av en drastisk höjning av lönerna för specialistsjuksköterskor. Dels finns inte ekonomi till det, dels finns det andra saker vi måste åtgärda, säger Jane Larsson, (C), ordförande för landstingets personalutskott till Värmlands folkblad.

Bemanningspersonal kostar

Vårdförbundets styrelse menar att kostnaden för landstinget borde gå jämnt ut med den nuvarande kostnaden för bemanningssjuksköterskorna.

– Det krävs höjd lön. Det räcker inte att locka med vacker natur i Värmland, säger Eva Strandh.

När landstinget inte kunnat rekrytera sjuksköterskor har de anställt fler undersköterskor i stället. Det menar Vårdförbundet ökar trycket på sjuksköterskorna.

– Våra fyra yrkesgrupper hamnar i kläm mellan undersköterskor och läkare. De ska finnas där för alla.

Bristen på sjuksköterskor drabbar de flesta verksamheter i länet. Vårdförbundet nämner att speciellt vårdavdelningar, intensivvården och kommunens vård är drabbade.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida