Löneupproret sprider sig bland unga sjuksköterskor i Sverige

Löneupproret sprider sig bland unga sjuksköterskor i Sverige
Minna Juntura, talesperson för "Våga vägra under 24 000" i Linköping.

I hela Sverige kräver allt fler sjuksköterskestudenter högre ingångslöner och ansluter sig till löneupproret "Våga vägra under 24 000". I Östergötland har en Facebookgrupp startat och om ett par veckor hålls ett stormöte, berättar blivande sjuksköterskan Minna Juntura.

13 mars 2012
Dela artikeln

– Nu när det behövs så många sommarvikarier är det verkligen läge för oss att ha is i magen och inte acceptera de låga ingångslönerna, säger Minna Juntura, som går sista året på sjuksköterskeutbildningen i Linköping.

Hon är talesperson för de sjuksköterskestudenter i Linköping och Norrköping som har anslutit sig till löneupproret ”Våga vägra under 24 000”.

Stormöte

De har startat en sluten Facebookgrupp där de kan diskutera lönefrågan och den 27 mars blir det ett stormöte i Linköping. Till det har de bjudit ner Johan Persson, en av talespersonerna för 24 000-gruppen i Stockholm.

– Nu har vi väckt frågan och fått fler och fler att inse att de faktiskt kan påverka sin lön, säger Minna Juntura till Vårdfokus.

Hur många tror du verkligen kommer att vägra att ta ett jobb med lägre lön än 24 000 kronor?

– Det är svårt att säga eftersom vi har satt igång så nyligen, men den här rörelsen kommer inte att kunna hejdas även om vi som går ut nu inte lyckas fullt ut. Vi har satt en sten i rullning.

Vad säger arbetsgivarna när ni kräver minst 24 000 i ingångslön?

– Tyvärr blir vi ganska negativt bemötta, de menar att vi inte kan kräva det. Men med den brist på sommarvikarier som det är så måste de backa till slut.

Lund och Örebro

Och upproret sprider sig över hela landet; i Örebro och Lund har man börjat prata om att bilda grupper och frågan diskuteras på flera ställen.

– Ju fler vi blir desto svårare blir det för arbetsgivarna att strunta i våra krav, säger Minna Juntura.

Vårdförbundet har gjort en sammanställning över hur det ser ut i olika delar av landet. Resultaten presenteras fortlöpande på Google Maps som du kan se om du klickar på länken uppe till höger.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida