Många inom vården vill starta ett eget företag

Många inom vården vill starta ett eget företag

Trettio procent av Vårdförbundets medlemmar kan tänka sig att starta ett eget företag, fem procent tror att de också kommer att göra det. Det visar en undersökning från Vårdförbundet som presenterades i en debatt i Almedalen i dag.

Varför vill så många starta eget företag? Bland motiveringarna finns en önskan om att kunna påverka sin arbetssituation, personlig frihet och att skapa en bättre vård än den där de arbetar i dag.

– Det jag tycker är viktigt i undersökningen är viljan att göra vården bättre, kommenterade Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Både hon och de övriga i debatten vill att fler startar egna företag inom vården.

– Om de får förverkliga sina vårdidéer kommer det patienterna till godo genom en bättre vård, ansåg Inger Schörling (till höger på bilden), som nyligen överlämnade Mångfaldsdelegationens rapport till regeringen. Hon har tidigare bland annat representerat miljöpartiet i EU-parlamentet.

– Det handlar om tillväxt och vi får ingen tillväxt i samhället utan nyföretagande, sa Harry Goldman från organisationen Jobs and Society NyföretagarCentrum.

Det finns hinder

Men trots att så många vill starta eget företag, är det få som gör det. Det beror på hinder, som till exempel lagen om offentlig upphandling, menade flera av debattdeltagarna.

– Vem vågar starta eget när risken finns att man förlorar entreprenaden efter tre år, sa Harry Goldman.

– Den som förlorar en upphandling på landsbygden startar inte om eftersom det inte finns något annat, sa Inger Schörling.

Möjlighet till bättre stöd

Alla ansåg att samhället på olika sätt kan stödja nyföretagandet bättre än vad som görs i dag.

– Vi politiker i landsting och kommuner kan göra mer, till exempel genom att ge bättre förutsättningar för tjänstledighet och underlätta att komma tillbaka, menade Roland Åkesson (bilden), kommunalråd i småländska Mönsterås.

– Många har bra idéer och vi måste främja dem. I dag är det många idéer som inte uppmärksammas, och det gäller att stimulera dem, sa Lena Micko (till vänster på bilden), kommunalråd i Linköping.

Jämförde med idrotten

Harry Goldman jämförde med idrotten. Utan till exempel Zlatan eller Kajsa Bergqvist skulle färre börja och utan stödet till knatteidrotten finns det ingen framtid.

– Vi bör fokusera på förebilder och lyfta fram dem, menade han.

– För oss gäller att skapa förutsättningar för medlemmar att starta eget. Det handlar också om attityder hos dem som går vårdutbildningar. I dag är det i stort sett ingen som under utbildningstiden tänker sig möjligheten att starta eget, sa Anna-Karin Eklund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida