Maud Olofsson vill underlätta för småföretag i vården

Reglerna för upphandling av offentliga tjänster bör ändras. Det tyckte näringsminister Maud Olofsson vid dagens konferens om konkurrensutsättning i vården. Men hur? Det visste hon inte riktigt.

Många små företag har under senare år bildats efter avknoppning från olika landsting ? för att vid nästa upphandling finna att de har blivit utkonkurrerade av större och ekonomiskt starkare företag.

Det här är ett problem som Maud Olofsson tog upp vid dagens konferens, Konkurrensutsättning av vård och omsorg ? ökad välfärd och valmöjligheter, som arrangerades av Konkurrensverket. Hon pratade mycket om att det var önskvärt att kvinnor kunde starta (små) vårdföretag, men konstaterade att de ofta förlorade en efterföljande upphandling. Det är så LOU, lagen om offentlig upphandling, fungerar.

Men hon hade inget konkret förslag till hur reglerna skulle ändras.

? Jag vill ha upp frågan på bordet, sa hon.

Hon nämnde i sitt anförande att hon fått lära sig att i USA finns det regler om att 23 procent av de företag som berördes vid en offentlig upphandling ska vara småföretag, och 5 procent drivas av kvinnor.

Kvalitet kontra pris

Men en lösning i den riktningen var inte Claes Norgren, generaldirektör för Konkurrensverket, så särskilt pigg på. Han tyckte att landsting och kommuner skulle utveckla sin kompetens som upphandlare mer. Man kan också konkurrera med kvalitet i stället för pris.

? I Uppsala la kommunen fast ett pris för tjänsten och sedan fick de företag som ville ha uppdraget beskriva vilken kvalitet de kunde erbjuda till det priset. Det är också möjligt, sa han.

När frågan om den demografiska utvecklingen ? färre yngre ska försörja och ta hand om allt fler äldre ? kom upp tyckte Maud Olofsson att man borde avgränsa det offentliga åtagandet mer.

? Det offentliga har vidgat sin roll väldigt mycket. Den offentliga sektorn ska värna dem som har det svårast. Om man begränsar samhällets stöd till bara dem som verkligen behöver det, då räcker pengarna, sa hon bland annat.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida