Medborgarägd vårdcentral får jämlikhetspris
När Offerdals hälsocentral i Änge i västra Jämtland hotades av nedläggning gick byborna samman och bildade ett medborgarstyrt kooperativ. I dag får kooperativet ta emot stiftelsen Jämlikhetsfondens pris.
När vårdcentralen var nedläggningshotad 1991 räddades den av personalen som bildade ett kooperativ. Efter vissa lag- och regeländringar hotades verksamheten åter igen av nedläggning 2010. Då kallades byborna till ett stormöte, vilket ledde till att personalkooperativet omvandlades till ett medborgarkooperativ.
I dag består kooperativet av nästan 700 medlemmar som utser styrelsen och leder verksamheten. Hälsorum Offerdal, som kooperativet heter, har cirka 20 anställda som ansvarar för en distriktssköterskemottagning, mödra- och barnhälsovård, rehabilitering, och medicinsk fotvård på hälsocentralen i Änge samt företagshälsovård med kontor i Krokom.
Nu har stiftelsen Jämlikhetsfonden tillsammans med det fackliga idéinstitutet Katalys beslutat att kooperativet ska få 2017 års stora jämlikhetspris på 100 000 kronor. Det delas ut vid en ceremoni ikväll.
Medborgarkooperativet Hälsorum Offerdal visar hur landsbygden kan gå före på vägen mot en demokratisering av vårt samhälle. Hela bygden äger och styr verksamheten som drivs utan vinstintresse och utmärks av hög tillgänglighet och kvalitet, står det bland annat i motiveringen till priset.
– Det är jättekul. Det känns som ett kvitto på att man faktiskt kan driva ett företag på ett demokratiskt sätt och att det kan vara en framgångsfaktor för att överleva i glesbygd, säger Robert Björngard som är en av kooperativets båda verksamhetschefer.