Misstänktes för ekobrott men anlitades av landstinget i Stockholm

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting kräver att alla företag som godkänns för att driva vård ska kontrolleras mot brottsregistret. Kravet kommer efter att läkarföretaget Trygg Hälsa anklagas för ekobrott i tidningen Dagens Samhälle. Men anklagelserna förnekas bestämt av företagets vd.

Enligt SKL:s tidning Dagens Samhälle granskade ett revisionsföretag bokföringen inom Trygg Hälsa 2008 och kom fram till att det kunde finnas anledning att misstänka att bokföringen stred mot bokföringslagen.

Flera fakturor från Trygg Hälsa hade ett privat bankkonto som betalningsmottagare i stället för företagets bankgironummer. Men misstankarna polisanmäldes aldrig.

Landstinget hade insyn

Trygg Hälsas vd Anders Hellström säger att uppgifterna i Dagens Samhälle inte stämmer och menar att tidningen kommer med grova anklagelser.

– Revisionen var en internutredning och vi vidtog de åtgärder som krävdes när det här kom fram. Allt är åtgärdat i dag och landstinget hade full insyn i våra åtgärder, säger han till Vårdfokus.

Från landstingets sida bekräftas att man kände till misstankarna om skatte- och bokföringsbrott, men inte såg det som skäl nog att ifrågasätta avtalet med Trygg Hälsa.

Företagets läkare är i dag verksamma på ett 20-tal äldreboenden både inom Stockholms läns landsting och Tiohundra i Norrtälje.  Trygg Hälsas läkare på äldreboendet Koppargården var omskrivna i samband med den så kallade Caremaskandalen.

(S) kräver att avtalet sägs upp

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting kräver nu att landstingets avtal med Trygg Hälsa sägs upp.

– Detta är bara ett av flera fall där fusk upptäckts. Avtalet ska inte bara sägas upp, de ansvariga måste även polisanmälas, säger Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Dag Larsson.

Socialdemokraterna anser att uppföljningen av de privata företag som anlitas är för dålig och kräver bättre granskning.

– Vi kräver vandelsprövning inför auktorisation, avtalad insynsrätt och att polisanmälan görs så fort det finns misstanke om brott, säger Dag Larsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida