Nedskärningar i Sörmland ska riskbedömas

Nedskärningar i Sörmland ska riskbedömas
- Besluten om neddragningar har gått för fort, säger Anders Norén, vice ordförande i Vårdförbundet Sörmland.

Efter sommaren ska sjukvården i Sörmland fortsätta gå på sparlåga och klara sig på 90 procent av normal kapacitet. Allt för att försöka spara pengar. Men efter ett möte mellan sjukvårdsledningen och de fackliga organisationerna kom man överens om att åtgärderna ska riskbedömas.

Landstinget i Sörmland har problem med ekonomin. Ett tidigare sparpaket, med stora nedskärningar inom bland annat inom psykiatrin, räcker inte, anser sjukvårdsledningen. Därför beslutades i början av sommaren att tio procent av verksamheten ska dras ned till hösten.

57 vårdplatser ska bort och beslutet berör de flesta verksamheterna. Vårdförbundet har efterlyst statistik och underlag för beslutet, men har inte fått svar på varifrån beräkningarna kommer.

– Eftersom det här har tagits fram så fort vet vi inte om det är rätt saker som görs och vi saknar en riskbedömning, säger Anders Norén, vice ordförande för Vårdförbundet Sörmland.

Efter ett möte i går mellan de fackliga organisationerna och sjukhusledningen har man nu fått löfte om att en riskbedömning ska tas fram till slutet av augusti.

– Vi förstår att landstinget har dålig ekonomi och att något måste göras, men vi tycker att de gör det här i fel ordning och att det går för fort, säger Anders Norén.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida