Norrköping kräver att Carema begränsar vinstuttag

Om inte Carema begränsar sina vinstuttag får de inga nya kontrakt på vård och omsorg i Norrköpings kommun. Det gjorde kommunalrådet Lars Stjernkvist klart när Caremas VD Carl Gyllfors besökte Norrköping i går.

25 november 2011

Norrköpings kommun blir först i landet med att ställa sådana krav på privata utförare.

– Vi vill pröva en modell där vi kommer överens om vilka avkastningskrav som är rimliga, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) till SVT:s Östnytt.

Lars Stjernkvist anser att den senaste tidens debatt om privata vinster i äldrevården har varit lärorik för alla som sysslar med upphandling av vård. Själv är han tveksam till om det går att samverka med riskkapitalbolag i framtiden om man inte också kommer åt de ekonomiska drivkrafterna.

Caremas VD Carl Gyllfors, som kommit till Norrköping för att berätta om hur företaget arbetar med kvalitetsfrågor var inte förberedd på diskussionen om begränsning av vinster och ville inte svara på frågor från lokala medier om hur de ser på det.

– Vi har de skattelagar som vi har idag och det får regeringen lösa. Hur vårt ägarbolag fungerar har ingenting att göra med hur vi på Carema care jobbar, säger Gyllfors till Norrköpings tidningar.

Om det rent juridiskt är möjligt att skriva in krav på begränsning av vinstuttag i upphandlingsavtal har Norrköpings kommun inte tittat på ännu.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida