Nya tuffa sparkrav i Västra Götaland

Västra Götalandsregionens ekonomi har en obalans på ungefär 900 miljoner kronor. Personalminskningar och färre vårdplatser är att vänta. Obalansen beror bland annat på att sjukhusen haft stora underskott, enligt Ann-Sofi Lodin, regiondirektör. (UPPDATERAD 29/3 KL 09.22)

För att komma i balans presenterar nu  Ann-Sofi Lodin, med stöd av regionstyrelsen, en rad åtgärder under 2012 och 2013. Det handlar bland annat om att minska personal och antalet vårdplatser, anlita bemanningsföretag i lägre grad och effektivisera läkemedelsområdet.

De här förändringarna är värda ungefär 670 miljoner kronor. För att komma till rätta med hela obalansen på 900 miljoner kronor berättar hon att fler åtgärder måste tas fram och genomföras. Vilka åtgärder det blir, kan inte Ann-Sofi Lodin svara på i dagsläget. Sjukhusen ska själva ta fram förslag på och fatta beslut om besparingar.

– De ska presenteras för mig och ägarutskottet i juni, säger hon.

Marita Tenggren som är ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland har ännu inte hunnit få en helhetsbild av vad allt det här betyder i praktiken. Hon vet inte hur stora de föreslagna personalminskningarna är.

– Det är en soppa och vi vet inte hur det blir, säger hon.

Parallellt med besparingarna ska regionfullmäktige i april fatta beslut om ekonomin för flera sjukhus och verksamheter, berättar Ann-Sofi Lodin: 90 miljoner tillföras till regionstyrelsen för att undvika köer i planerad vård, framför allt inom ortopedi och ögonsjukvård. Dessutom ska NU-sjukvården och Södra Älvsborgs sjukhus få överskrida budgeten i år med 100 respektive 130 miljoner kronor. Kungälvs sjukhus behöver mer pengar, närmare bestämt 30 miljoner kronor, för att klara sin obalans.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida