Nya vårdplatser i Malmö och Lund kan bli extra börda för personalen

Nya vårdplatser i Malmö och Lund kan bli extra börda för personalen
38 nya vårdplatser ska skapas på sjukhusen i Malmö och Lund, men det blir förmodligen inte fler anställda. Arkivbild: Colourbox

Problemen med överbeläggning på sjukhusen i Malmö och Lund ska lösas genom att sammanlagt 38 nya vårdplatser skapas. Men mer personal blir det förmodligen inte.

Till Sydsvenskan säger sjukhuschefen Bent Christensen att det större antalet vårdplatser delvis ska kunna hanteras med befintlig personal.

– Antalet patienter på sjukhuset blir samma som tidigare. De ligger redan på en säng, men på fel ställe, säger han.

Vårdförbundet kräver mer personal

Vårdförbundets huvudskyddsombud i Malmö och Lund fick en första information om de nya vårdplatserna på ett möte i måndags.

– Då ställde jag frågan om mer personal, men fick till svar att ledningen ska återkomma i den frågan när de har planerat klart var de nya vårdplatserna ska placeras, säger Lena Keränen, huvudskyddsombud i Lund.

Men enligt Sydsvenskan kommer sjukhusledningen redan inom de närmaste dagarna att skicka ut direktiv om hur de nya platserna ska skapas. Hälften av platserna behövs i Malmö och hälften i Lund och det är primärt inom närsjukvården.

Sängar finns men inte personal

– Frågan skulle samverkas den 4 november och som vi ser det går det inte att skapa nya vårdplatser utan mer personal, säger Lena Keränen.

Hon säger att redan nu är personalen pressad på alla avdelningar och menar att åtminstone i Lund är problemet inte bristen på sängplatser, utan att det finns för lite personal med rätt kompetens. En kartläggning har visat att det finns avdelningar som har stängda vårdplatser på grund av att det saknas personal.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida