Ob-ersättningen försenas på grund av nya flexsystemet i Skåne

Ob-ersättningen försenas på grund av nya flexsystemet i Skåne
De anställda sliter hårt och jobbar mycket övertid. Nu ställer det nya flexsystemet till det för dem igen och de riskerar att få sina ob-ersättningar försenade. Arkivbild: Colourbox

Många av Vårdförbundets medlemsgrupper i Skåne riskerar att få vänta en extra månad på ob-ersättningen för februari. Anledningen är att flera arbetsplatser inom Region Skåne missat att ändra i sina system när flextidsavtalet gick ut.

Flextidsavtalet mellan Vårdförbundet och Region Skåne sades upp i slutet av 2011. Ett nytt har inte tecknats till följd av motsättningar om hur avtalet bör se ut.

I samband med att Vårdförbundets medlemmar blev av med möjligheten att flexa behövde flera arbetsplatser inom regionen göra en ändring i sina system för att arbete på obekväm arbetstid skulle registreras i lönesystemet.

Men någon sådan ändring tycks inte ha skett.

Linn Feuk, sjuksköterska på neurologiavdelningen i Lund och förtroendevald för Vårdförbundet, berättar att ob-ersättningen för februari skjuts upp en månad.

Exakt hur många som drabbas vet hon inte, men det handlar troligtvis om ett stort antal av Vårdförbundets medlemsgrupper i Skåne. Alltså inte bara sjuksköterskor utan även barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

– Att vi blir utan lön för utfört arbete är verkligen inte okej. Arbetsgivaren säger bara att man inte gör några akuta utbetalningar, men det här är deras misstag och något som vi inte ska lastas för, säger Linn Feuk.

Hon berättar att det för flera av hennes medarbetare handlar om tusentals kronor som inte blir utbetalt.

– För dem som redan har det knapert blir det en väldigt svår period nu. Vi har slitit häcken av oss under flera månader på dubbla arbetspass och med dåliga villkor. Nu ska vi behöva ta det här också, säger Linn Feuk.

Enligt Klas Dejby, förhandlare på Sus i Lund, ska ärendet hanteras så fort som möjligt och behöver inte ta en hel månad.

–Men det är klart att det tar en stund innan man har samlat in alla listor. Det är bara att beklaga att det blev så här, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida